OSTERROB ČLANKI

Različne oblike kuhinjskih nožev, tipi visokokakovostnih jekel,
kako nabrusim kuhinjski nož, spoznaj izdelovalce nožev in članki o Japonski...

KVIZ

Kviz: Kateri kuhinjski nož je za vas?

Kviz: Kateri kuhinjski nož je za vas?

Se ne morete odločiti, kateri kuhinjski nož je najbolj primeren z vas? Ne skrbite, pripravili smo kratek kviz, ki vas bo pripeljal do pravega noža.

BRUŠENJE

Trdota jekla po Rockwellu (HRC)

Trdota jekla po Rockwellu (HRC)

Kaj je trdota (HRC) in kako nam lahko vrednost trdote pomaga pri izbiri pravega kuhinjskega noža?

Zakaj je potrebno brušenje nožev?

Zakaj je potrebno brušenje nožev?

Izguba ostrine je naravni cikel vsakega ostrega rezila in slej ko prej bo nož izgubil ostrino in postal top. Vsako rezilo moramo zato brusiti.  Ste se kdaj vprašali, zakaj noži...

Vodnik po vodobrusnih kamnih in pripomočkih za brušenje

Vodnik po vodobrusnih kamnih in pripomočkih za brušenje

Vsako rezilo je treba redno vzdrževati in zanj skrbeti, na voljo pa imamo dve možnosti: obisk kakovostnega servisa brušenja; redno brušenje doma. Če se odločimo, da bomo nože brusili sami,...

Video: Kako nabrusimo kuhinjski nož?

Video: Kako nabrusimo kuhinjski nož?

Vsak nož, ne glede na to, kako kakovosten ali drag je, bo z uporabo postal top in potreboval brušenje. Čeprav se proces brušenja lahko na prvi pogled zdi težak, temu...

Japonski Kuhinjski noži

Kuhinjski noži: ultimativni vodnik za izbiro pravega noža

Kuhinjski noži: ultimativni vodnik za izbiro pravega noža

Oblika in materiali, splošna pravila pri izbiri noža & osnovne razlike med jekli.

Konstrukcija rezila: GEOMETRIJA

Konstrukcija rezila: GEOMETRIJA

Ko govorimo o obliki noža, vedno pomislimo na njegov stranski profil, vendar je pri nožih izjemnega pomena tudi oblika preseka profila (grind) in kot, pod katerim je rezilo brušeno. 🦉...

Konstrukcija rezila: LAMINACIJA

Konstrukcija rezila: LAMINACIJA

V tej seriji člankov bomo razdelali osnovne pojme glede sestave, oblike in izgleda nožev. Spodobi se, da začemo na začetku, zato se bomo najprej posvetili laminaciji rezil, torej notranji sestavi plasti...

Konstrukcija rezila: ZAKLJUČNI VIDEZ REZILA

Konstrukcija rezila: ZAKLJUČNI VIDEZ REZILA

Zaključni videz je obdelava zunanjega dela rezila, ki mu doda končni karakter in videz. Večina rezil se igra s prepletom materialov, vdolbinami, odsevi svetlobe in geometričnimi oblikami in izkazuje mojstrstvo kovača...

NEGA IN VZDRŽEVANJE REZIL

Vzdrževanje kuhinjskih nožev

Vzdrževanje kuhinjskih nožev

Ko izbiramo kuhinjski nož, sta pombembni dve odločitvi: kakšen kuhinjskih nož bomo vzeli (oblika, dolžina in tip materiala) in kako ga bomo vzdrževali.  Ne glede na izbiro kuhinjskega rezila, je...

Patina

Patina

Ko Japonci govorijo o dobri ostrini, mislijo predvsem na ostrino, ki ne poškoduje celic med rezanjem. Da dobimo takšno ostrino, potrebujemo jeklo, ki je sestavljeno iz čim bolj drobnih in...

Japonski KOvači in kovačije

Kovačije na Japonskem

Kovačije na Japonskem

Seki, Sakai, Saga, Tosa... imena, ki vam morda nič ne pomenijo, za poznavalce nožev pa so ključne informacije o izvoru rezil in jekla. Japonska je razdeljena na regije in prefekture,...

Japonski kovači: TOMOO MATSUMURA [TOJIRO]

Japonski kovači: TOMOO MATSUMURA [TOJIRO]

Tojiro je ena od najboljših blagovnih znamk kuhinjskih nožev na Japonskem. Podjetje jih je začelo izdelovati leta 1953, nahaja pa se na cvetočem industrijskem območju dveh mest, Tsubame in Sanjo, v...

Japonski kovači: Yoshimi in Hiroshi Kato

Japonski kovači: Yoshimi in Hiroshi Kato

V kovačiji Kato danes dela že tretja generacija kovačev. Nože, ki jih imamo pri nas, sta ustvarila Hiroshi Kato in njegov naslednik, Yoshimi Kato. Hiroshi Kato spada med najbolj cenjene...

Japonski kovači: Yu Kurosaki

Japonski kovači: Yu Kurosaki

Yu Kurosaki je v svetu japonskih nožev zelo prepoznavno ime. Ko ga obiščete v njegovi sodobni delavnici je prva stvar, ki pade v oči njegov nasmeh, pa skrbno izbrana oblačila...

Japonski kovači: TAKESHI SAJI

Japonski kovači: TAKESHI SAJI

Takeshi Saji je odraščal v kovaški družini in dneve preživljal v delavnici, kjer je opazoval kako oče, tako kot njegov oče pred njim, z občutkom in trdim delom kos jekla...

Japonski kovači: YOSHIDA HAMONO

Japonski kovači: YOSHIDA HAMONO

 Yoshida Hamono je družinsko podjetje s tradicijo in dolgo zgodovino obdelovanja jekel, med drugim tudi samurajskih katan. V zadnjem času so tradicionalna kovaška znanja prenesli na obdelavo modernih in redkih prašnih...

Japonski kovači: SHIGEKI TANAKA

Japonski kovači: SHIGEKI TANAKA

Shigeki Tanaka spada med mlajšo generacijo japonskih kovačev. Znan je po dobrih jeklih in tradicionalnem japonskem kovanju (t.i. “free forging” metodi). Njegovi noži so od rezila do ročaja ročno izdelani...

Metalurgija: znanost za kuhinjskimi noži

Uvod v metalurgijo kuhinjskih nožev

Uvod v metalurgijo kuhinjskih nožev

Ste se kdaj vprašali, zakaj nekateri noži dlje ohranjajo svojo ostrino kot drugi? Kako lahko z izbrano kemično sestavo in toplotno obdelavo jekla izboljšamo kvaliteto ostrine in njeno trajanje? Kaj...

Japonska

Potopis: Japonska

Potopis: Japonska

Zgodba o japonskih kovačih, najostrejših kuhinjskih nožih, skrivnostnih jeklih in najboljšem sušiju Že kot mladega fanta so me, tako kot večino ostalih, privlačili bojevniški noži, meči in bodala. Meč vseh...

Zgodba o motivu zmaja

Zgodba o motivu zmaja

Že dolgo nas navdušuje japonska kultura in v svetu priznane rokodelske veščine. Vse se je začelo z nakupom prvega japonskega noža, nadaljevalo z zbiranjem informacij o japonski tradiciji, tehnologiji ter...

Binchotan

Binchotan

Če bomo pekli na žaru, zakaj ne bi pekli na najboljšem oglju, ki obstaja? Binchōtan (japonsko: 備 長 炭) je tradicionalno japonsko visokokakovostno oglje, izdelano iz japonskega hrasta Ubame, ki...