OSTERROB ČLANKI

Svet japonskih nožev je širok, zato smo za vas pripravili vsebine, ki vam bodo odgovorile na vprašanja o oblikah kuhinjskih nožev, jeklih in metalurgiji, brušenju nožev, običajih ob poklanjanju rezil...

Vas zanima, kdo so kovači, ki so izdelali vaš najljubši nož? Ali pa morda, kaj počnemo med obiskom Japonske? Vzemite si čas, natočite kozarec viskija in se poglobite v svet ostrine!

KVIZ

KVIZ: KATERI KUHINJSKI NOŽ JE ZA VAS?

Se ne morete odločiti, kateri kuhinjski nož je najbolj primeren za vas? Ne skrbite, pripravili smo kratek kviz, ki vas bo pripeljal do pravega noža.

Japonski noži

Kuhinjski noži: ultimativen vodnik za izbiro pravega noža

VZDRŽEVANJE KUHINJSKIH NOŽEV

Oblike japonskih nožev

Trdota jekla po Rockwellu (HRC)

Kaj je patina? Je dobra ali slaba za vaše rezilo?

Uvod v metalurgijo kuhinjskih nožev

Kako izbrati pravi nož za pravi pršut

Pri razvoju oblike in izbiri jekla smo v Burji združili bogato kulinarično dediščino izdelave in sušenja pršutov z japonsko tehnologijo kovanja nožev. Rezultat večletnega raziskovanja najbolj primernih materialov, geometrije rezila, optimalne fleksibilnosti in oprijema ročaja je prvi japonski nož za pršut, ki smo ga poimenovali Burja. Na podlagi testiranj in povratnih informacij profesionalnih izdelovalcev in rezalcev pršuta smo zaradi raznolikosti pršutov razvili tri povsem različne nože za pršut.

preberi več

Konstrukcija rezila

Jeklo: Srce japonskega noža

Konstrukcija rezila: LAMINACIJA

Konstrukcija rezila: GEOMETRIJA

Konstrukcija rezila: ZAKLJUČNI VIDEZ REZILA

NOVO

VIDEO: Kako nabrusimo enostransko brušen nož?

Skupaj se bomo sprehodili čez posamezne korake brušenja, za dobro mero pa dodali še kakšen trik, ki smo se ga naučili skozi leta brušenja tradicionalnih japonskih nožev.

Poglej video

BRUŠENJE

Vodnik po vodobrusnih kamnih in pripomočkih za brušenje

Zakaj je nože treba brusiti?

Zakaj se japonski noži okrušijo? (In kako jih popraviti)

Video: Kako nabrusimo kuhinjski nož?

Poglejte si naš VODNIK PO BRUŠENJU NOŽEV ZA ZAČETNIKE, kjer predstavimo osnove brušenja nožev na brusnih kamnih.

Poglej video

Kovačije na Japonskem

Japonska je razdeljena na regije in prefekture, vsaka izmed njih je znana po svoji obrti, obstaja pa nekaj ključnih centrov metalurške in kovaške industrije, kjer znanje že stoletja prehaja med generacijami. Da ne bo več dileme, od kod prihajajo naši noži, smo kovaške regije in "naše" kovače umestili na zemljevid. 

preberi več

Japonski kovači: Yu Kurosaki

Japonski kovači: SHIGEKI TANAKA

Japonski kovači: YOSHIDA HAMONO

Japonski kovači: TAKESHI SAJI

Japonski kovači: TOMOO MATSUMURA [TOJIRO]

Japonski kovači: Yoshimi in Hiroshi Kato

Zakaj je kuhinjski nož najboljše darilo?

Kuhinjski nož je zagotovo osnova vsake kuhinje. Tisti, ki ga bo dobil, ga bo uporabljal vsak dan, njegove vrhunske lastnosti pa bodo lastnika noža spomnile na vas. Želite svojim najdražjim privoščiti več užitkov in manj napora, boljši okus in lepo oblikovano hrano?

Preberi več