OSTERROB ČLANKI
Svet japonskih nožev je velik in kompleksen, zato smo za vas pripravili vsebine, ki vam bodo odgovorile na glavna vprašanja.
Razkomotite se, natočite si kozarec viskija in se poglobite v svet ostrine!
KVIZ
KVIZ: KATERI KUHINJSKI NOŽ JE ZA VAS?
Se ne morete odločiti, kateri kuhinjski nož je najbolj primeren za vas? Ne skrbite, pripravili smo kratek kviz, ki vas bo pripeljal do pravega noža.
Ročaji
Japonski in zahodni ročaj noža - v čem je razlika?
Ročaje japonskih nožev razdelimo v dve skupini – na tradicionalne japonske ročaje (“wa” ročaje) in klasične zahodne ročaje (“yo” ročaje).
Iz katerih materialov so narejeni ročaji japonskih nožev?
Poleg lesa magnolije se za ročaje “wa” najpogosteje uporabljajo palisander, ebenovina, oreh, češnja, hrast, javor in kostanj. Za podrobnejše informacije o vrstah lesa berite naprej!
Oblike ročajev japonskih nožev
Japonski ročaji so oblikovani tako, da zagotavljajo udoben oprijem in odličen nadzor rezila tudi pri najbolj zapletenih rezalnih nalogah.
OBLIKE JAPONSKIH REZIL
Kako izbrati pravi nož za pravi pršut
Pri razvoju oblike in izbiri jekla smo v Burji združili bogato kulinarično dediščino izdelave in sušenja pršutov z japonsko tehnologijo kovanja nožev. Rezultat večletnega raziskovanja najbolj primernih materialov, geometrije rezila, optimalne fleksibilnosti in oprijema ročaja je prvi japonski nož za pršut, ki smo ga poimenovali Burja. Na podlagi testiranj in povratnih informacij profesionalnih izdelovalcev in rezalcev pršuta smo zaradi raznolikosti pršutov razvili tri povsem različne nože za pršut.
NOVO
VIDEO: Kako nabrusimo enostransko brušen nož?
Skupaj se bomo sprehodili čez posamezne korake brušenja, za dobro mero pa dodali še kakšen trik, ki smo se ga naučili skozi leta brušenja tradicionalnih japonskih nožev.
Video: Kako nabrusimo kuhinjski nož?
Poglejte si naš VODNIK PO BRUŠENJU NOŽEV ZA ZAČETNIKE, kjer predstavimo osnove brušenja nožev na brusnih kamnih.
Kovačije na Japonskem
Japonska je razdeljena na regije in prefekture, vsaka izmed njih je znana po svoji obrti, obstaja pa nekaj ključnih centrov metalurške in kovaške industrije, kjer znanje že stoletja prehaja med generacijami. Da ne bo več dileme, od kod prihajajo naši noži, smo kovaške regije in "naše" kovače umestili na zemljevid.
Zakaj je kuhinjski nož najboljše darilo?
Kuhinjski nož je zagotovo osnova vsake kuhinje. Tisti, ki ga bo dobil, ga bo uporabljal vsak dan, njegove vrhunske lastnosti pa bodo lastnika noža spomnile na vas. Želite svojim najdražjim privoščiti več užitkov in manj napora, boljši okus in lepo oblikovano hrano?
JAPONSKI NOŽ – TRADICIJA, IZDELAVA IN UPORABA
Zakaj japonski nož
Japonski noži so kuhinjski noži, ki izvirajo iz Japonske in so znani po svoji vrhunski kakovosti, izjemni ostrini in bogati tradiciji izdelave. Njihova zgodovina sega daleč nazaj v čas samurajev, saj izvira iz oblikovanja in kovanja legendarnih japonskih mečev – katan.