OSTERROB ČLANKI

Različne oblike kuhinjskih nožev, tipi visokokakovostnih jekel,
kako nabrusim kuhinjski nož, spoznaj izdelovalce nožev in članki o Japonski...

KVIZ

Kviz: Kateri kuhinjski nož je za vas?

Se ne morete odločiti, kateri kuhinjski nož je najbolj primeren z vas? Ne skrbite, pripravili smo kratek kviz, ki vas bo pripeljal do pravega noža.

BRUŠENJE

Video: Kako nabrusimo kuhinjski nož?

Vsak nož, ne glede na to, kako kakovosten ali drag je, bo z uporabo postal top in potreboval brušenje. Čeprav se proces brušenja lahko na prvi pogled zdi težak, temu ni tako. Zahteva le malo vaje in potrpežljivosti.

Vodnik po vodobrusnih kamnih in pripomočkih za brušenje

Brusnih pripomočkov je malo morje. Preberite naš vodnik in se opremite s primerno opremo za brušenje vaših nožev.

Zakaj je nože potrebno brusiti?

Ste se kdaj vprašali, zakaj noži sploh izgubijo ostrino? Zakaj nekateri noži potrebujejo pogostejše brušenje? Kako lahko sami vplivamo na dolgotrajnost ostrine? Vse v tem članku.

Trdota jekla po Rockwellu (HRC)

Kaj je trdota (HRC) in kako nam lahko vrednost trdote pomaga pri izbiri pravega kuhinjskega noža?

OBLIKE IN TIPI JAPONSKIH NOŽEV

Oblike japonskih nožev

Oblik (japonskih) kuhinjskih nožev je veliko. Najprej bomo predstavili vsestranske nože, ki se najpogosteje uporabljajo, nato pa še nože, ki so namenjeni specifičnim kuhinjskim nalogam.

Kuhinjski noži: ultimativni vodnik za izbiro pravega noža

Oblika in materiali, splošna pravila pri izbiri noža & osnovne razlike med jekli.

Jeklo: srce japonskih nožev

Jeklo je srce vsakega noža. Poleg kvalitete jekla je pomembno tudi, da jeklo znamo dobro obdelati. Japonska jekla za kuhinjske nože se delijo v 3 kategorije, ki jih boste spoznali v tem članku.

Nož kot darilo

Kuhinjski noži so zagotovo temelj vsake kuhinje. Zakaj torej izbrati kuhinjski nož kot darilo?

Konstrukcija rezila: LAMINACIJA

Laminacija rezila oziroma notranja sestava plasti jekla. Pa spoznajmo lastnosti, prednosti in slabosti različnih tipov laminacij rezil.

Konstrukcija rezila: GEOMETRIJA

Ko govorimo o obliki noža, vedno pomislimo na njegov stranski profil, vendar je pri nožih izjemnega pomena tudi oblika preseka profila (grind) in kot, pod katerim je rezilo brušeno.

Konstrukcija rezila: ZAKLJUČNI VIDEZ REZILA

Zaključni videz je obdelava zunanjega dela rezila, ki mu doda končni karakter in videz. Večina rezil se igra s prepletom materialov, vdolbinami, odsevi svetlobe in geometričnimi oblikami in izkazuje mojstrstvo kovača in brusilca.

NEGA IN VZDRŽEVANJE REZIL

Vzdrževanje kuhinjskih nožev

Redno vzdrževanje kuhinjskih nožev ima ključnega pomena na življenjsko dobo rezil. Vse o negi, pogostosti brušenja in pravilni uporabi nožev izveste v tem članku.

Kaj je patina? Je dobra ali slaba za vaše rezilo?

Nekatera jekla dobijo patino. Zakaj je tako in zakaj je morda prav tak nož primeren za vas, pa si preberite v članku.

Japonski KOvači in kovačije

Metalurgija: znanost za kuhinjskimi noži

Uvod v metalurgijo kuhinjskih nožev

Kaj se pravzaprav dogaja na atomskem nivoju, ko se nož skrha in kateri fizikalni mehanizmi to pospešujejo ali zaustavljajo?

Zgodbe iz Japonske

Potopis: Japonska

Zgodba o japonskih kovačih, najostrejših kuhinjskih nožih, skrivnostnih jeklih in najboljšem sušiju.

Zgodba o motivu zmaja

Zakaj so zmaji tako zanimivi? Kakšen odnos ima japonski zmaj do slovenskega?

Binchotan

Če bomo pekli na žaru, zakaj ne bi pekli na najboljšem oglju, ki obstaja?