OSTERROB ČLANKI
Različne oblike kuhinjskih nožev, tipi visokokakovostnih jekel,
kako nabrusim kuhinjski nož, spoznaj izdelovalce nožev in članki o Japonski...
KVIZ
Kviz: Kateri kuhinjski nož je za vas?
Se ne morete odločiti, kateri kuhinjski nož je najbolj primeren za vas? Ne skrbite, pripravili smo kratek kviz, ki vas bo pripeljal do pravega noža.
BRUŠENJE
Zakaj se japonski noži okrušijo? (In kako jih popraviti)
Večina japonskih kuhinjskih nožev je izdelana iz zelo trdega jekla, ki pa ni žilavo. To pomeni, da ga lahko okrušite ali opraskate, če nož ne uporabljate pravilno. Kaj je tisto, kar rezilo poškoduje, in kako ga sanirati, si preberite v nadaljevanju.
Video: Kako nabrusimo kuhinjski nož?
Vsak nož, ne glede na to, kako kakovosten ali drag je, bo z uporabo postal top in potreboval brušenje. Čeprav se proces brušenja lahko na prvi pogled zdi težak, temu ni tako. Zahteva le malo vaje in potrpežljivosti.
Vodnik po vodobrusnih kamnih in pripomočkih za brušenje
Brusnih pripomočkov je malo morje. Preberite naš vodnik in se opremite s primerno opremo za brušenje vaših nožev.
Zakaj je nože treba brusiti?
Ste se kdaj vprašali, zakaj noži sploh izgubijo ostrino? Zakaj nekateri noži potrebujejo pogostejše brušenje? Kako lahko sami vplivamo na dolgotrajnost ostrine? Vse v tem članku.
Trdota jekla po Rockwellu (HRC)
Kaj je trdota (HRC) in kako nam lahko vrednost trdote pomaga pri izbiri pravega kuhinjskega noža?
OBLIKE IN TIPI JAPONSKIH NOŽEV
Oblike japonskih nožev
Oblik (japonskih) kuhinjskih nožev je veliko. Najprej bomo predstavili vsestranske nože, ki se najpogosteje uporabljajo, nato pa še nože, ki so namenjeni specifičnim kuhinjskim nalogam.
Kuhinjski noži: ultimativen vodnik za izbiro pravega noža
Oblika in materiali, splošna pravila pri izbiri noža & osnovne razlike med jekli.
Jeklo: srce japonskih nožev
Jeklo je srce vsakega noža. Poleg kvalitete jekla je pomembno tudi, da jeklo znamo dobro obdelati. Japonska jekla za kuhinjske nože se delijo v 3 kategorije, ki jih boste spoznali v tem članku.
Nož kot darilo
Kuhinjski noži so zagotovo temelj vsake kuhinje. Zakaj torej izbrati kuhinjski nož kot darilo?
Konstrukcija rezila: LAMINACIJA
Laminacija rezila oziroma notranja sestava plasti jekla. Pa spoznajmo lastnosti, prednosti in slabosti različnih tipov laminacij rezil.
Konstrukcija rezila: GEOMETRIJA
Ko govorimo o obliki noža, vedno pomislimo na njegov stranski profil, vendar je pri nožih izjemnega pomena tudi oblika preseka profila (grind) in kot, pod katerim je rezilo brušeno.
Konstrukcija rezila: ZAKLJUČNI VIDEZ REZILA
Zaključni videz je obdelava zunanjega dela rezila, ki mu doda končni karakter in videz. Večina rezil se igra s prepletom materialov, vdolbinami, odsevi svetlobe in geometričnimi oblikami in izkazuje mojstrstvo kovača in brusilca.
NEGA IN VZDRŽEVANJE REZIL
Vzdrževanje kuhinjskih nožev
Redno vzdrževanje kuhinjskih nožev ima ključnega pomena na življenjsko dobo rezil. Vse o negi, pogostosti brušenja in pravilni uporabi nožev izveste v tem članku.
Kaj je patina? Je dobra ali slaba za vaše rezilo?
Nekatera jekla dobijo patino. Zakaj je tako in zakaj je morda prav tak nož primeren za vas, pa si preberite v članku.
Japonski KOvači in kovačije
Metalurgija: znanost za kuhinjskimi noži
Uvod v metalurgijo kuhinjskih nožev
Kaj se pravzaprav dogaja na atomskem nivoju, ko se nož skrha in kateri fizikalni mehanizmi to pospešujejo ali zaustavljajo?
Zgodbe iz Japonske
Potopis: Japonska
Zgodba o japonskih kovačih, najostrejših kuhinjskih nožih, skrivnostnih jeklih in najboljšem sušiju.
Zgodba o motivu zmaja
Zakaj so zmaji tako zanimivi? Kakšen odnos ima japonski zmaj do slovenskega?
Binchotan
Če bomo pekli na žaru, zakaj ne bi pekli na najboljšem oglju, ki obstaja?