Oblike ročajev japonskih nožev

Japonski ročaji "wa" so sestavni del tradicionalnih japonskih nožev. Za razliko od ročajev zahodnega tipa, ki so običajno na rezilo pritrjeni s podstavkom (bolster) in zakovicami, je za japonske ročaje “wa” značilna preprosta valjasta oblika, ki teh dveh elementov ne potrebuje.

Zasnova japonskih ročajev daje prioriteto vrhunski uravnoteženosti in natančnosti rezila, kar je v skladu z japonsko filozofijo o hrani, ki pravi: Nož mora biti tako oster in natančen, da pri rezanju minimalno poškoduje celične membrane sestavin. Japonski ročaji so oblikovani tako, da zagotavljajo udoben oprijem in odličen nadzor rezila tudi pri najbolj zapletenih rezalnih nalogah.

V tem članku se osredotočamo predvsem na oblike ročajev japonskih nožev.

Če bi radi izvedeli več o materialih, iz katerih so izdelani ročaji, si lahko na našem blogu preberete poglobljen članek Iz katerih materialov so izdelani ročaji japonskih nožev?

Če želite izvedeti več o glavnih razlikah med japonskimi “wa” ročaji in zahodnimi “yo” ročaji, lahko to storite tukaj.

Japonski wa ročaj - opisane so prednosti wa oblike ročaja.

Japonski ročaji so na voljo v mnogih oblikah in velikostih ter so izdelani iz različnih materialov. Tradicionalni japonski “wa” ročaji so najpogosteje narejeni iz lesa magnolije, ki je priljubljena izbira zato, ker ne pušča in ne ohranja vonjav. To je še posebej pomembno pri pripravi japonskih jedi, kjer je fokus na svežih, delikatnih sestavinah ter njihovemu pristnemu vonju in okusu.

Drugi materiali, ki se uporabljajo za izdelavo “wa” ročajev, so različne vrste naravnega lesa, na primer trd les (kot so oreh, kostanj in hrast) ali tropski les (na primer palisander, afriški črni les, wenge in ebenovina), ter različni kompozitni materiali, na primer pakka les in stabiliziran les, medtem ko je mikarta pogosteje uporabljena za izdelavo zahodnih “yo” ročajev.

Poleg tega, da so izdelani iz številnih materialov, so japonski “wa” ročaji na voljo tudi v številnih oblikah, in sicer v D-obliki, ovalni, okrogli, osmerokotni in obliki ščita. Tako kot izbira tipa ročaja je tudi izbira oblike ročaja zelo individualna, vendar ima vsaka svoje specifične lastnosti, ki jih je dobro poznati, preden se odločimo. Za več detajlov o posameznih oblikah berite naprej. Priporočamo tudi, da pred končno odločitvijo različne oblike preizkusite v živo in ugotovite, katera oblika najbolj ustreza vaši roki!

oblike ročajev japonskih nožev

 

Japanese Wa handle Oval Handle


OKROGLA

  •  simetrična oblika (ambideksterna - za levičarje in desničarje)

Okrogla oblika je najbolj tradicionalna in tipična oblika “wa” ročajev, vendar se, zanimivo, uporablja bolj ali manj samo na Japonskem. Na nožih, izdelanih za izvoz, te oblike skorajda ni.

Japanese Wa Handle Oval

OVALNA

  • simetrična oblika

Ročaji so najpogosteje ovalne oblike. Zaradi svoje preproste in ergonomske oblike je tak ročaj zelo udoben tudi po dolgotrajnem rezanju, obenem pa omogoča odličen nadzor rezila, zato je priljubljen tako med profesionalnimi kuharji kot med kuharji začetniki. To je idealna oblika ročaja za vsestranske nože in jo pogosto najdemo na nožih gyuto in santoku.

Japanese Wa Handle D-Shape

D-OBLIKA

  • asimetrična – pred nakupom noža z D-obliko je potrebno preveriti, ali je primeren za desničarje ali za levičarje

Zaradi svoje ergonomičnosti so zelo priljubljeni tudi ročaji v D-obliki. Pri nakupu noža s takim ročajem je treba upoštevati, da je zaradi dizajna primeren izključno za desničarje ali levičarje. Razlog za to je ergonomska izboklina na nasprotnih straneh. Tako oblikovane ročaje najpogosteje najdemo na enostransko brušenih rezilih, saj nam pri rezanju omogočajo največji nadzor nad nožem. Vendar pozor! Po daljši uporabi lahko postanejo neudobni. Največja prednost ročaja te oblike je, da se med uporabo v roki ne premika. Ker ostane fiksiran in pri miru, s tem omogoča veliko natančnost pri rezanju. Ročaji D-oblike so dobra izbira za ljudi z velikimi rokami, saj se s tem ročajem lahko izognejo prekrivanju prstov.

Japanese Wa Handle Octagon

OKTAGONALNA (OSMEROKOTNA)

  •  simetrična oblika

Osmerokotna oblika je priljubljena oblika, ki omogoča uporabo noža z levo ali desno roko. Zagotavlja zelo trden oprijem in odličen nadzor rezila pri rezanju, zato je priljubljena izbira med profesionalnimi kuharji. Kompakten in čvrst oprijem zmanjšuje možnost zdrsa, kar je še posebej pomembno pri delu s surovimi ribami. Osmerokotna oblika je lahko simetrična z vseh strani, vendar jo je pogosto videti v rahlo sploščeni obliki, kar omogoča poravnavo z desko za rezanje. Ročaji s to obliko so običajno nekoliko dražji in nameščeni na visokokakovostna rezila.

Japanese Wa Handle Shield Shape

OBLIKA ŠČITA

  •  simetrična oblika

Ročaj v obliki ščita je nekakšna mešanica osmerokotnega in ovalnega ročaja; ima osem stranic, vendar se zoža, tako da je v prerezu zgornji del ročaja širši od spodnjega. Tak ročaj je primeren za ljudi z manjšimi dlanmi in jim omogoča trden oprijem z dobrim nadzorom.

Understanding Japanese Knife Wa Handle Shapes

Potrebujete pomoč ali imate dodatna vprašanja?

Pošljite nam email na info@osterrob.si ali nas pokličete na 031 633 125 in z veseljem vam bomo pomagali!

← Starejše objave Novejše objave →