Iz katerih materialov so narejeni ročaji japonskih nožev?

Tradicionalni japonski ročaji "wa" s svojo obliko in natančno izdelavo poosebljajo idejo kodawari. V japonski družbi je kodawari (こだわり) globoko zakoreninjen pojem prizadevanja za popolnost. Gre za idejo, da si mojstri svoje obrti prizadevajo doseči popolnost svojih storitev in stvaritev v vseh pogledih – ne le iz vidika estetike, temveč tudi funkcionalnosti, uporabnosti, prefinjenosti in trajnosti. Ta ideal se odraža tudi pri izdelavi japonskih nožev.

Tradicionalni japonski ročaji "wa" s svojo obliko in natančno izdelavo poosebljajo idejo kodawari.

Lesen ročaj

Ko izbiramo primeren les, moramo biti pozorni na naslednje lastnosti: trpežnost, trdoto, odpornost na vlago ter kakšen oprijem nudi.

Za ročaje "wa" je pogosto bolj primeren mehkejši les, saj je lahek in ima prijetno, oprijemljivo teksturo. Zaradi teh lastnosti ga je lažje oblikovati, sama uporaba pa je bolj udobna.

Pomembna lastnost, ki jo je treba upoštevati, je tudi poroznost materiala. Površina ročaja iz mehkejšega lesa z uporabo izgubi svojo gladkost in sijaj, posledično pa se jo da boljše prijeti. Ročaj z bolj grobo površino je v roki boljše fiksiran in tako zagotavlja, da mastna, mokra in/ali spolzka roka med uporabo ne zdrsne naprej po rezilu. Večja oprijemljivost je tradicionalno zelo zaželena lastnost lesenih ročajev, zlasti pri nožih, ki so namenjeni pripravi rib.

Pri izbiri ročaja je potrebno razmisliti tudi o ekstraktih lesa. Vsaka vrsta lesa namreč oddaja svoj vonj, ti pa se med seboj zelo razlikujejo. Če ste neodločeni, je les magnolije odlična izbira, saj ne oddaja vonjav, ki bi lahko motile subtilne okuse hrane.

Poleg lesa magnolije se za ročaje “wa” najpogosteje uporabljajo palisander, ebenovina, oreh, češnja, hrast, javor in kostanj. Za podrobnejše informacije o vrstah lesa berite naprej!

Ko izbiramo primeren les, moramo biti pozorni na naslednje lastnosti: trpežnost, trdoto, odpornost na vlago ter kakšen oprijem nudi.

Kateri les se uporablja za izdelavo ročajev japonskih nožev?

Tradicionalne japonske "wa" ročaje izdelujejo iz številnih vrst lesa, v zadnjih letih pa tudi iz drugih materialov. Najpogosteje se za izdelavo uporablja les magnolije, sledijo pa mu različne različice eksotičnih vrst lesa, kot sta palisander ali wenge. Ročaji so lahko izdelani tudi iz številnih drugih vrst lesa, kot so les pakka, oreh, češnja, hrast in mnogih drugih, ki jih podrobneje predstavimo v nadaljevanju. 

V preteklosti so za izdelavo ročajev "wa" uporabljali les, namočen v mineralni raztopini ali mešanici vode in pepela. Ta obdelava, ki je trajala več tednov, je učinkovito zavirala rast plesni. Danes se za impregnacijo lesa uporabljajo naprednejše metode, kot sta na primer mazanje z olji in lakiranje.

Bolj prestižni ročaji "wa" so pogosto izdelani iz ebenovine, njihov zaključni obroček oz. ferrule pa je iz roževine vodnega bivola. Material ročaja lahko močno vpliva na ceno končnega izdelka.

Za izdelavo ročajev se uporabljajo le posebni kosi lesa, saj je pri izdelku tako majhnih dimenzij zelo pomembno, da so plasti lesa enakomerne in ravne. Krivine drevesnih letnic lesa lahko negativno vplivajo na videz in proces obdelave ročaja.

Izjema so ročaji, narejeni iz drevesnih grč. Drevesne grče so zaobljeni grčasti drevesni izrastki, ki zaradi svoje raznolike in neenakomerne rasti ustvarjajo zanimive in edinstvene vzorce, zato se iz njih da izdelati resnično edinstvene in umetelne ročaje. Nekatere vrhunske kovačije imajo najraje to vrsto ročajev. Nigara Hamono in Takeshi Saji na primer v številnih svojih izdelkih uporabljata stabiliziran les iz javorjeve grče, s čimer dosegata čudovite edinstvene vzorce, ki so zelo priljubljeni.

Les je naravna surovina, zato ni vedno na voljo v količinah, ki jih zahteva sodobno povpraševanje po japonskih nožih. V zadnjih letih se zato kovači soočajo s težavo premajhne razpoložljivosti lesa za ročaje. Za rešitev tega problema so bili razviti številni kompozitni materiali – tj. mešanice naravnih in umetnih materialov – in bili dodani tradicionalnemu naboru materialov za ročaje.

Materiali, ki se uporabljajo za izdelavo “wa” ročajev japonskih nožev

NARAVNI LES

Materiali, ki se uporabljajo za izdelavo “wa” ročajev japonskih nožev
Magnolija

Vrsta: Magnolia sp.
Barva: kremasto bela do svetlo rjava
Trdota: razmeroma mehka
Obstojnost: srednja - ni zelo trpežna
Dostopnost: razširjena, dostopna
Posebnosti: enostavnost rezbarjenja in obdelave, antiseptične lastnosti, brez vonja

Najbolj razširjen in tipičen tradicionalni japonski ročaj je izdelan iz lesa drevesa honoki, ki je vrsta lesa magnolije. Zagotavlja trden oprijem, vendar je v roki gladek. Vsak kos lesa, ki se uporabi za ročaj, je pridobljen iz lesa z ravnimi vlakni (vlakna, ki potekajo vzporedno z osjo drevesa), kar mu daje trdnost, gladko strukturo in značilen vzorec vzporednih linij.

Ta les je zaradi svojih unikatnih lastnosti prepoznan kot najboljši les za ročaje. Je lahek in ima antiseptične lastnosti, njegova svetla barva pa dokazuje na čistočo ročaja, kar naj bi sporočalo, da je tudi hrana, za pripravo katere je bil uporabljen, brezhibna. Magnolija ima tudi izjemno nizko vsebnost eteričnih olj in smol. Zato ne pušča in ne zadržuje vonjav. To je še posebej pomembno v primeru japonske kulinarike, ki se osredotoča na sveže in delikatne jedi, na katere bi lahko vonj lesa negativno vplival. Prav zato so ročaji iz lesa magnolije zelo priljubljeni med japonskimi kuharji, zlasti med izurjenimi suši mojstri.

Magnolija je nežne barve (z uporabo postopoma potemni) in se precej hitro umaže. Zato je pomembno, da z njo rokujemo s čistimi rokami. Les je sicer precej trpežen in odporen na vlago, zato je malo verjetno, da bi razpadel – tudi v primeru vsakodnevnega pranja. Z uporabo bo površina ročaja izgubila svojo gladkost in sijaj, kar bo omogočilo še boljši oprijem. Rahlo "kosmati" ročaj bo poskrbel za še večjo varnost, zlasti v primeru uporabe z mokrimi rokami. Večje trenje, ki ga nudi takšen les, je zaželena lastnost za boljši oprijem noža, saj zagotavlja, da mastna, mokra in spolzka roka med uporabo ne zdrsne naprej po rezilu. To je tradicionalna in zaželena značilnost lesenih ročajev, ki se uporabljajo za nože, namenjene za pripravo rib.

Dodatna prednost ročajev iz lesa magnolije je, da jih je enostavno in poceni zamenjati, saj je na trgu na voljo veliko ročajev te vrste.

Japonski noži z ročaji iz lesa magnolije


Oreh

Vrsta: Juglans regia
Barva:
živa, temno rjava
Trdota:
zmerna do visoka
Obstojnost:
zelo obstojen
Dostopnost:
razširjen, dostopen
Posebnosti:
vlakna tvorijo lepe vzorce – ravne, valovite ali kodraste

Ta les navdušuje s svojo živo rjavo barvo in privlačnimi vzorci. Je srednje čvrst in zagotavlja dober oprijem, vendar ni pretežak. Je precej mehak in trpežen ter manj nagnjen h krivljenju ali razpokam kot nekatere druge vrste lesa. Za najboljše rezultate ga je treba premazati z oljem in povoskati. Ta les je dostopen v številnih regijah in je zato priljubljena izbira mnogih proizvajalcev.

Japonski noži z ročaji iz orehovega lesa


Kostanj

Vrsta: Castanea sativa
Barva:
svetlo do srednje rjava
Trdota:
zmerno visoka
Obstojnost:
dobra naravna obstojnost
Dostopnost:
razširjen, dostopen
Posebnosti:
enostaven za obdelavo, ravna vlakna z enakomerno strukturo tvorijo lepe vzorce – ravne, valovite ali kodraste

Temna zemeljska barva daje ročajem iz kostanjevega lesa drag, prefinjen videz. Ti ročaji so lahki in omogočajo dober oprijem. Zaradi manjše gostote ta vrsta lesa ni tako trpežna kot nekatere druge vrste. 
Nekateri ročaji, zlasti tisti iz kostanja ali oreha, so navadno obdelani z japonsko tehniko Shou Sugi Ban. Gre za tehniko, pri kateri je les izpostavljen plamenom ognja in tako potemni. Les žgejo, dokler ta ne doseže stopnje karbonizacije, nato pa se njegova površina zgladi s finim brušenjem. S tem les pridobi tudi odlično odpornost na vlago.

Japonski noži z ročaji iz kostanjevega lesa


Češnja

Vrsta: Prunus avium
Barva: živa, topla rdečkasto rjava
Trdota: srednja
Obstojnost: srednja
Dostopnost: razširjen, dostopen
Posebnosti: gladka tekstura, z uporabo razvije “češnjevo patino”

Vlakna lesa češnje so fina in ravna, z občasnim pridihom vozla ali vrtinca. Les je eleganten in subtilen ter dobro prenaša premaze in olja, zato njegova naravna lepota pride še bolj do izraza. Ta les je priljubljen zaradi svoje trpežnosti in barve, ki obstaja v večih odtenkih – od prijetne jagodno blond do rdečkasto rjave. Je srednje gostote in zagotavlja trden oprijem. Zaradi svoje dostopnosti in lahke obdelave je priljubljena izbira proizvajalcev po vsem svetu.

Japonski noži z ročajem iz češnjevega lesa


Hrast

Vrsta: Quercus sp.
Barva: od svetlo rjave do temno zlate barve
Trdota: visoka, primerna za bolj grobo rokovanje
Obstojnost: visoka
Dostopnost: razširjen, dostopen
Posebnosti: izrazit vzorec lesnih vlaken

Ta les se dobi tudi v sorodni japonski beli variaciji, vendar je ta redkost. Barve hrastovega lesa so precej raznolike, od svetlo rjave do temno rdečkasto rjave. Ta les je trd, močan in trpežen ter je dobra izbira, ko želite preprost in robusten nož. Večina vrst hrastovega lesa ima vlakna z odprto strukturo, zato jih je treba zaščititi in premazati z oljem.

Japonski noži z ročajem iz hrastovega lesa


Javor

Vrsta: Acer sp.
Barva: kremasto bež ali rdečkasto rjava
Trdota: zmerno visoka
Obstojnost: visoka
Dostopnos: razširjen, dostopen
Posebnosti: enakomerna obarvanost in subtilen vzorec lesnih vlaken

Javorjev les je običajno svetle, kremasto bele ali svetle rdečkasto rjave barve. Ena od njegovih tipičnih lastnosti je droben, enakomeren vzorec lesnih vlaken, katerega linije so lahko ravne ali rahlo valovite, čemur se reče tudi "tigrova proga" ali "kodrasti javor". Ta edinstveni vzorec vlaken lesa mu daje pridih elegance in karakter. Javorjev les je cenjen zaradi svoje izjemne obstojnosti, privlačnega videza in vsestranske uporabnosti.

Javorjeve grče

Javorjev les je običajno svetle, kremasto bele ali svetle rdečkasto rjave barve. Ena od njegovih tipičnih lastnosti je droben, enakomeren vzorec lesnih vlaken, katerega linije so lahko ravne ali rahlo valovite, čemur se reče tudi "tigrova proga" ali "kodrasti javor". Ta edinstveni vzorec vlaken lesa mu daje pridih elegance in karakter. Javorjev les je cenjen zaradi svoje izjemne obstojnosti, privlačnega videza in vsestranske uporabnosti.

Japonski noži z ročajem iz javorjevega lesa


Palisander

Vrsta: Dalbergia sp.
Barva: bogati, temno rjavi do rdeče rjavi odtenki
Trdota: visoka
Obstojnost: visoka
Dostopnost: odvisno od vrste in regije
Posebnosti: gladek, poliran izgled, več vrst, ki imajo vsaka svojo značilno barvo

Palisander je zelo priljubljen material za izdelavo ročajev japonskih nožev. Je precej goste strukture in težak. Žal vsebuje veliko smole, zaradi česar je končna obdelava otežena. Za to vrsto lesa je priporočljivo uporabiti oljni premaz.

Japonski noži z ročajem iz palisandra


Wenge

Vrsta: Millettia sp.
Barva: živa čokoladno rjava do črna
Trdota: visoka
Obstojnost: zelo trpežen in odporen (uporablja se za izdelke, ki morajo biti robustni, kot so talne obloge)
Dostopnost: omejena
Posebnosti: izraziti, kontrastni vzorci lesnih vlaken, s temnimi progami in drobnimi, gostimi črtami, gladek, poliran videz

Les z edinstveno odprto strukturo vlaken, ki je temno rjave barve. Potrebuje zaščito in oljni premaz.

Japonski noži z wenge ročajem


Ebenovina

Vrsta: Diospyros sp.
Barva: ebenovinasto črna - živa, temna črna
Trdota: izjemno trda in gosta strukture
Obstojnost: zelo obstojna in odporna na vlago
Dostopnost: omejena, saj gre za redek in dragocen les, ki je tudi precej drag
Posebnosti: spada med najbolj trpežne in odporne vrste lesa, polira se do visokega sijaja, kar ji daje razkošen in eleganten videz

Spada med dražje materiale za ročaje. Pogosto pride v kombinaciji s ferrule obročkom iz roževine vodnega bivola. Ročaj iz ebenovine je najverjetneje najtrši in najtežji leseni ročaj, ki ga lahko dobite na trgu. Če zanj ne skrbimo pravilno, lahko hitro razpoka, zato ga je potrebno pred uporabo dobro zaščititi. Tako kot magnolija je tudi ebenovina odporna na vlago in ima eleganten črn izgled, zato je zelo priljubljena med kuharji. Ročaji iz ebenovine se montirajo na visokokakovostna rezila. V zadnjem času je število proizvajalcev takšnih ročajev upadlo, zato jih je težko dobiti.

Japonski noži z ročajem iz ebenovine


Japonski zelkov les / Keyaki

Vrsta: Zelkova serrata
Barva: svetlo do srednje rdečkasto rjava, sčasoma lahko potemni
Trdota: srednje visoka
Obstojnost: obstojna in odporna
Posebnosti: na voljo v regijah, kjer je drevo avtohtono - Japonska in Koreja
Posebnosti: enostaven za obdelavo, na Japonskem se tradicionalno uporablja za strukture na prostem, kot so mostovi in svetišča

Je močan les, ki zagotavlja dober oprijem. Pogosto ga imenujejo japonski brest, je zelo odporen na vlago in ima antibakterijske lastnosti. Je vsestranski trd les, znan po svoji rdečkasto rjavi sredici, zmerni trdoti, obstojnosti in privlačnem vzorcu lesa. Priljubljena izbira za obdelavo je zlasti v regijah, kjer je avtohtona, v tradicionalni japonski obrti pa ima kulturno vrednost.

Japonski noži z ročajem iz keyaki lesa


Ironwood

Vrsta: več različnih drevesnih vrst
Barva: temno rjava ali rjavo črna
Trdota: izjemna trdota in gostota
Obstojnost: visoko obstojen les, odporen na vlago
Dostopnost: spremenljiva
Posebnosti: najtrši les na trgu

Ironwood les se dobi v več barvah, od kremno rumene do zlate, rjave in celo zelene. Dobro prenaša oljni premaz, zaradi drobnih lesnih vlaken pa je po brušenju zelo gladek.

Japonski noži z ironwood ročajem

KOMPOZITNI MATERIALI

Kompozitne materiale dobimo z združevanjem različnih materialov, ki imajo različne želene lastnosti. Takšni materiali so priljubljeni zaradi visoke obstojnosti in estetike.

 

Stabiliziran les

Trdota: odvisna od vrste lesa, uporabljenega kot osnovni material, in od samega postopka stabilizacije
Obstojnost: zelo trpežen in odporen na vlago
Posebnosti: na voljo v različnih barvah in vzorcih

Stabiliziran les dobimo tako, da različne kose naravnega lesa premažemo z epoksidnim premazom za impregnacijo. Pogosto so jim dodana tudi barvila za dodatno barvo. Največja prednost ročajev iz tega materiala je, da so zelo odporni na vlago, maščobo in mineralnost uporabnikovih rok, ki bi sicer lahko poškodovale les. Ročaji iz stabiliziranega lesa so zelo trpežni, zato jih je enostavno vzdrževati. Z dodajanjem barvila epoksi materialu lahko dobimo nešteto detajlov in barvnih vzorcev. To pušča veliko prostora za umetniško izražanje in individualne želje. Oglejte si našo veliko izbiro ročajev ali si ustvarite svoj nož v konfiguratorju!

Japonski noži z ročajem iz stabiliziranega lesa


Pakka les

Trdnost: lahko se razlikuje glede na vrsto in postopek proizvodnje
Trdnost: visoka obstojnost, odpornost na vlago
Posebnosti: po izgledu lahko imitira eksotičen trd les

Pakka je kompozitni laminirani material na osnovi naravnega lesa in epoksi smole. Sestavljen je iz 70 % lesa in 30 % smole. Zaradi tega so ročaji te vrste izjemno trpežni, odporni na vlago in obrabo, enostavni za vzdrževanje, ter nudijo dober oprijem. Les pakka se pogosto uporablja za japonske ročaje "wa", saj je cenovno dostopen, enostaven za obdelavo in nudi neskončo možnosti oblikovanja. Ker gre za mešanico naravnih in umetnih materialov, je izbira barv, tekstur in zaključnega videza omejena le z domišljijo proizvajalca. Veliko naših nožev ima ročaj iz pakka lesa.

Japonski noži z ročajem iz pakka lesa


Micarta

Trdota: zelo visoka
Obstojnost: zelo trpežen material z visoko odpornostjo na vlago
Posebnosti: privlačen, edinstven videz z različnimi barvami in vzorci glede na vrsto uporabljene tkanine ali papirja

Micarta je kompozitni laminirani material iz epoksi smole, ojačan s steklenimi vlakni, pluto, bombažno tkanino, papirjem, ogljikovimi vlakni ali drugimi materiali, pri čemer je v primeru ročajev najbolj uporabljana tkanina. Micarta je izdelan s plastenjem teh različnih materialov in epoksi smole. Plasti se nato stisnejo in strdijo ter tako tvorijo močan material. Ročaji iz micarta materiala so zelo trpežni, celo bolj kot številni naravni ali umetni materiali. Tako kot ročaji iz lesa pakka tudi ročaji iz materiala micarta nudijo dober oprijem, ne glede na to, ali imate mokre roke. Mikarta se pogosto uporablja za proizvodnjo ročajev "yo". Ročaji “yo”, tj. ročaji zahodnega sloga, so običajno izdelani iz micarte, vendar jih izdelujejo tudi iz lesnih kompozitov, kot je les pakka.

Japonski noži z ročajem iz micarte

Kaj je uruši?

Uruši je japonski tradicionalni naravni lak. Pridobiva se iz soka drevesa uruši, znanega tudi kot drevo loščevec. Sok drevesa vsebuje smolo urušiol, ki pod vplivom zraka in vlage postane zelo trd, sijoč in trpežen lak.

Na japonskem so že pred več tisočletji prepoznali trajnost in lepoto laka uruši ter ga začeli uporabljati za premazovanje lesa, keramike in vseh drugih predmetov, da bi jih zaščitili in utrdili. Popolnoma strjen uruši je odporen na baze, kisline in alkohol ter prenese temperature nad 300 °C!

Lakiranje z urušijem je globoko povezano z japonsko kulturo in zahteva veliko znanja in vaje. Veščine in tehnike, ki se uporabljajo za premazovanje z uruši lakom, se prenašajo iz generacije v generacijo že stoletija. Vsak sloj uruši laka se posuši in spolira, preden se ga premaže z naslednjim, zato je postopek lakiranja dolgotrajen in naporen. Zaradi tega ter zahtevnega pridobivanja in visoko tehnične obdelave surovine so tradicionalno lakirani predmeti zelo zaželeni in dragi.

Uruši je varen za živila in se že stoletja uporablja kot premaz za namizno posodo. Pogosto se uporablja tudi na ročajih japonskih kuhinjskih nožev.

Nabor japonskih wa ročajev iz stabiliziranega lesa.

Iz česa so narejeni zaključni obročki - ferrule na japonskih “wa” ročajih?

Večina ročajev "wa" ima na vrhu zaključni obroček, ki se imenuje ferrule. Izdelani so iz različnih materialov. Kovači s kombiniranjem držal in obročkov iz različnih materialov ustvarjajo številne edinstvene kombinacije

Ferrule iz roževine vodnega bivola

Tradicionalni japonski “wa” ročaj ima na vrhu ferrule, ki je tipično narejen iz roževine vodnega bivola. Obročku se po japonsko reče tsunomaki. Roževina vodnega bivola je material, pridobljen iz rogov vodnih bivolov. Funkcija ferrule ni samo estetska temveč tudi praktična – zagotavlja dodatno zaščito pred nastankom razpok na ročaju, kar je še posebej ključno med samim postopkom montaže ročaja, ko se tang (jap. nakago) vstavi v lesen ročaj.

Plastičen obroček

Druga najpogostejša oblika ferrule obročkov je izdelana iz črne plastike, v zadnjem času pa je vse bolj priljubljen tudi plastični ferrule z izgledom belega marmorja. Ročaj s to vrsto ferrule je običajno cenovno ugoden.

Ferrule iz lesa in pakka lesa

Pred kratkim razvita oblika ferrule, ki postaja priljubljena alternativa plastičnim in roževinastim. Tipično je izdelan iz lesa pakka, bolj luksuzne različice visokega ranga pa so na voljo v ebenovini.

Ferrule iz nerjavečega jekla

Ferrule je izdelan iz srebrnega nerjavečega jekla. Ta variacija je priljubljena zaradi odpornosti proti rji in koroziji ter zaradi svojega minimalističnega videza, ki odlično dopolnjuje različne sloge ročajev. Kovinski ferrule se imenuje tudi kuchigane. Za pripravo tune se pogosto uporablja osmerokotna različica.

---

Ali ste vedeli?
  • V preteklosti se je izraz Tsunomaki uporabljal le za ferrule iz živalskih rogov, kot je roževina vodnega bivola, danes pa se ta izraz uporablja tudi za plastične ali lesene ferrule.
  • Glede na regijo Japonske se Tsunomaki včasih imenuje Kakumaki. To je zato, ker imata oba zapisa enak kanji "角巻" in se razlikujeta le v izgovarjavi.
  • Kuchiwa "口輪" je še en izraz za Kakumaki/Tsunomaki "角巻", vendar se v zadnjih letih za označevanje ferrule uporablja izraz Katsura "桂". Ta dva izraza se nanašata na japonski ferrule, medtem ko se izraz Kuchigane uporablja za kovinske bolsterje, ki so del “yo” ročajev zahodnega sloga.

Oblike japonskih ročajev

Oblike japonskih ročajev: osemkotni in ovalni

Ročaji nožev so izdelani in različnih materialov in v različnih slogih, od tradicionalnih japonskih lesenih variacij do visokotehnoloških ergonomskih čudežev. Izbira je zelo individualna – pravi ročaj je tisti, ki vam najbolj ustreza!

Poleg tega, da so na voljo v različnih materialih, so japonski ročaji “wa” na voljo tudi v različnih oblikah:

  • D-oblika
  • ovalna
  • okrogla
  • ščit oblika
  • oktagonalna - osmerokotna

Če želite podrobneje raziskati oblike japonskih ročajev “wa” in njihove lastnosti, si lahko več o njih preberete v našem sorodnem članku: Oblike ročajev japonskih nožev

Če želite podrobneje raziskati oblike japonskih ročajev “wa” in njihove lastnosti, si lahko več o njih preberete v našem sorodnem članku: Oblike ročajev japonskih nožev

Potrebujete pomoč ali imate dodatna vprašanja?

Pošljite nam email na info@osterrob.si ali nas pokličete na 031 633 125 in z veseljem vam bomo pomagali!

← Starejše objave