Kuhinjske deske
Če mislite, da rezalna deska nima nobene vloge pri ostrini vašega noža, se motite! Izbira prave rezalne deske pri ohranjanju dolgoročne ostrine vašega noža igra ključno vlogo. Rezalne deske iz trše plastike in trša jekla japonskih rezil običajno ne grejo skupaj - in lahko povzročijo krušenje noža. Mehke rezalne deske Hasegawa so visokokakovostne rezalne deske, ki so še posebej primerne za občutljive japonske kuhinjske nože. Površina iz specializirane gume je odličen nadomestek za les, zelo dobro sprejme rezalni rob in ne drsi, kar je bistvenega pomena za preprečevanje morebitnih poškodb.
Ali vaši noži zelo hitro postanejo topi?
Tukaj so 3 napake, ki jih morda delate:
1 . Uporaba prevelike sile pri rezanju:
Prekomerna sila med rezanjem povzroči mikroskopske poškodbe na rezalnem robu, zaradi česar pride do večjega drgnjenja in deformacije in nož hitreje postane top.
2. Strganje sestavin z rezalne deske z rezalnim robom:
Težko se je otresti te navade, vendar je nujno - kadarkoli namreč to storite, prepognete občutljiv rezalni rob noža, zaradi česar hitro izgubi ostrino. Namesto tega nož obrnite in uporabite njegovo hrbtno stran.
3. Uporaba napačne deske za rezanje:
Uporabljajte lesene ali plastične deske za rezanje, ne pa tistih iz trših materialov, kot sta steklo ali bambus, saj lahko poškodujejo občutljiv rezalni rob. Plastične rezalne deske niso primerne, ker so manj higienične in hrano kontaminirajo z mikroplastiko. Kar zadeva les, so rezalne deske, ki imajo vlakna lesa obrnjena navzgor, vaša najboljša izbira, saj ta bolje sprejmejo rezilo in se po rezu zaprejo oziroma same zacelijo.