Kovačije na Japonskem

Od surovega jekla do osupljivih rezil z izjemno ostrino. Postopek izdelave japonskega noža je dokaz spretnosti in predanosti, ki se prenašajo iz roda v rod že stoletja. Začne se s kovanjem, pri katerem se plasti jekla izmenično kujejo in prepogibajo z enim samim ciljem: ustvariti izjemno ostro in vzdržljivo rezilo. Iz tako obdelanega in sploščenega kosa jekla nato kovač skrbno oblikuje rezilo, ki ga nato zbrusi in na koncu spolira do popolnosti. Končni rezultat je edinstveno rezilo, ki odraža spretnost rok, ki so ga izdelale.
Ko držite ročno izdelan japonski nož, ne držite le orodja – držite tudi delček zgodovine.

Japonska je razdeljena na regije in prefekture, vsaka izmed njih je znana po svoji obrti, obstaja pa nekaj ključnih centrov metalurške in kovaške industrije, kjer se znanje že stoletja predaja mlajšim generacijam.

Seki, Sakai, Saga, Tosa... imena, ki vam morda nič ne pomenijo, za poznavalce nožev pa so ključne informacije o izvoru rezil in jekla. Da ne bo več dileme, od kod prihajajo naši noži, smo kovaške regije in "naše" kovače umestili na zemljevid. 

Zemljevid kovačij na Japonskem

KOVAČIJE

1. HIROSAKI / Prefektura Aomori

2. TSUBAME-SANJO / Prefektura Niigata 

3. TOYAMA / Prefektura Toyama

4. ECHIZEN - TAKEFU KNIFE VILLAGE / Prefektura Fukui 

5. SEKI / Prefektura Gifu 

6. MIKI / Prefektura Hyōgo 

7. SAKAI / Prefektura Osaka 

8. TOSA / Prefektura Kōchi 

9. SAGA CITY / Prefektura Saga 

JEKLARNE

a / TAKEFU SPECIAL STEEL / Echizen, Prefektura Fukui 

  • VG-1
  • VG-5
  • VG-10
  • SG2
  • Cobalt Special

b / YASUGI SPECIAL STEEL / Yasugi, Prefektura Shimane 

  • ZDP-189
  • SLD

c / AICHI STEEL / Tōkai city, Prefektura Aichi 

  • ZA-18
  • AUS-10
  • AUS-8

d / HITACHI METALS / Osaka, Prefektura Osaka 

  • Aogami 1
  • Aogami 2
  • Aogami Super
  • Ginsanko
  • HAP-10
  • Shirogami 1
  • Shrogami 2

e / KOBELCO STEEL / Kobe, Prefektura Hyōgo 

  • R2 

← Starejše objave Novejše objave →