Japonski kovači: TOMOO MATSUMURA [TOJIRO]

Tojiro je ena od najboljših blagovnih znamk kuhinjskih nožev na Japonskem. Podjetje jih je začelo izdelovati leta 1953, nahaja pa se na cvetočem industrijskem območju dveh mest, Tsubame in Sanjo, v prefekturi Niigata, kjer tradicija obdelave jekla sega v začetek 17. stoletja. V tem industrijskem grozdu je že ob pogledu na ceste mogoče sklepati o najbolj razširjenem poklicu tamkajšnjih prebivalcev. Plast prahu na cestah je stranski proizvod lokalne proizvodnje jekla. Zarjaveli delci jekla, ki prekrivajo prav vse površine, so v ceste na tem območju vtisnili duh obrtništva.

Tojiro bi zlahka bil sinonim za najkakovostnejše japonske nože po razumni ceni. Podjetje, ki v svoji glavni tovarni zaposluje že več kot 60 delavcev, pa se je odločilo, da bo svojo ponudbo dodatno popestrilo z luksuznimi izdelki. V zadnjih letih so zgradili posebno delavnico, povsem novo in sodobno stavbo ob hali za serijsko proizvodnjo, ki je v celoti namenjena izdelavi izpopolnjenih nožev po meri. Obiskovalci lahko obiščejo oba prostora in si ogledajo proizvodnjo nožev z dvignjenega mostička, pri tem pa doživijo vse zvoke in vonje, povezane z delovnim postopkom. V novi delavnici se izdelujejo noži pod luksuzno blagovno znamko Tojiro Atelier. Leta 2008 je bila znova uvedena tradicija prostega kovanja in vsak izdelek, ki ga krasi to ime, v celoti izdela isti kovač, vse od ročaja to rezila.

Na čelu ekipe kovačev je Tomoo Matsumura (rojen leta 1976), ki se je usposabljal pod okriljem Kazuomija Yamamota iz tovarne Yoshikane ter se učil od slovitih kovačev Tsunea Yoshide in Kinsakuja Konda z območja Sanjo. Del ekipe v tovarni Tojiro je že zadnjih 16 let, najraje pa obdeluje jeklo VG-10. Všeč so mu tudi lastnosti jekla SK, ki ga pogosto uporablja za orodja.

Za kovača, ki je navajen spretno izdelovati velike gyuto nože, bi mislili, da ga bo želel vihteti tudi v kuhinji, ampak na naše vprašanje o njegovem najljubšem nožu je odgovoril, da ima najraje svoj zvesti petty, ki ga redno uporablja med kuhanjem. In katera je njegova hrana za dušo? Ni ne suši ne ramen, ampak kari, ki ga pripravi njegova žena.

Tomoo se opira tako na svojo intuicijo kot izkušnje v tradicionalnih metodah kovanja, hkrati pa izkorišča prednosti najsodobnejše opreme v tovarni Tojiro, s katero lahko preizkusi vse od trdote jekla do ohranjanja rezalnega roba. Svoje manj izkušene kolege spodbuja k podobnemu pristopu do dela: da sledijo svojim občutkom, hkrati pa preverjajo rezultate v vsakem koraku postopka. Vrhunska tehnologija je samo ena od prednosti, ki jo ponuja delo v tako velikem podjetju, dopolnjuje jo namreč tudi usmerjenost v stalne izboljšave nožev in materiale, iz katerih se izdelujejo. Ko smo ga vprašali, kako bodo po njegovem mnenju videti noži čez 1000 let, je odvrnil: Nož je preprosto orodje, zato mislim, da se ne bo prav veliko spremenil. Jeklo se bo morda precej izboljšalo, osnove pa bodo bržkone ostale iste.

razišči kolekcijo Tojiro nožev 

Kovačijo Tojiro smo kar nekajkrat obiskali v zadnjih parih letih, da smo lahko od bližje spoznali njihov pristop in kovače. Ker se v kovačiji osredotočajo na nenehen napredek v tehnologiji in obdelavi materialov, smo vedno zelo veseli, ko imamo možnost z njimi spregovoriti o njihovih izdelkih. Ker zelo radi delijo svoje znanje in izkušnje z nami, je obisk Tojira vedno enkratna izkušnja! Kovačija ima za vse obiskovalce tudi vodene oglede po kovačiji in če se boste slučajno nahajali v tistem delu Japonske, lepo vabljeni na obisk Tojiro Open Factory. 🗻

Spodnje slike so nastale med našim obiskom v kovačiji v Tsubame-Sanju (Niigata). Fotograf Mitja Kobal. 👇

 

← Starejše objave Novejše objave →