Japonski kovači: Yoshimi in Hiroshi Kato

V kovačiji Kato danes dela že tretja generacija kovačev. Nože, ki jih imamo pri nas, sta ustvarila Hiroshi Kato in njegov naslednik, Yoshimi Kato.

Hiroshi Kato spada med najbolj cenjene kovaške mojstre na Japonskem. Na kovaško pot se je podal leta 1960, ko je začel s pripravništvom pod budnim očesom svojega očeta. Triintrideset let kasneje je bil eden izmed ustanoviteljev znamenite nožarske kooperative in valilnice mladih talentov – Takefu Knife Village. Nože izdeluje že več kot 50 let in v tem času si je s svojim preciznim delom in nenavadnim oblikovanjem prikoval častno mesto med najboljšimi svetovnimi kovači. 

Po pol stoletja dela za nakovalom, je Hiroshi svoje delo predal mlajši generaciji in kovačijo Kato je prevzel njegov zet, Yoshimi Kato. Yoshimi se je s kovaštvom začel ukvarjati, ko se je poročil v družino Kato, pred tem pa je delal kot vodja projektov v gradbeništvu. Njegova pot je bila nekoliko drugačna, saj večina vajencev dela vsaj 15 let, preden se jih spusti med mojstre, Yoshimi pa je po 5 letih kovanja prevzel tastovo kovačijo. Metalurško in tehnično podlago je nadgradil z neverjetnim talentom in trdo voljo do učenja, ki sta mu omogočila, da je hitro osvojil kovaške veščine in v kratkem času dokazal veliko mojstrstvo, izjemen čut za estetiko in dobro oko za detajle. Pri tem je seveda pomagalo, da je bil obkrožen z najboljšimi učitelji na svetu, kot so Hiroshi-san, Kurosaki-san in ostali mojstri Takefu Knife Village kooperative. 

Razišči našo kolekcijo 👉 Kato nožev tukaj.

Spodnje slike so nastale med našim obiskom v kovačiji v Echizenu. Fotograf Mitja Kobal. 👇


Kato

Kato

Kato

Kato

Kato

Kato

← Starejše objave Novejše objave →