Japonski kovači: Yu Kurosaki

Yu Kurosaki je v svetu japonskih nožev zelo prepoznavno ime. Ko ga obiščete v njegovi sodobni delavnici, je prva stvar, ki vam pade v oči, njegov nasmeh, nato pa še skrbno izbrana oblačila in trendovska pričeska. Na strateških mestih okrog delovnih postaj so razporejene gumijaste rokavice, zaradi česar je Kurosaki v kovaških krogih šaljivo poznan kot »kovač čistih rok«.

Klasično šolanje je opustil pri šestnajstih in po letu iskanja našel svoje mesto kot vajenec pri kovačih Hiroshiju Katuju in Katsushigeu Anryuju v združenju Takefu Knife Village v Echizenu. Svoj prvi nož je izdelal pri svojih 23. letih kot vajenec v kovačiji Kanehiro leta 2002, nato pa je zaradi izjemnega talenta in želje po znanju hitro napredoval. Danes so njegovi noži priljubljeni tako med zbiralci in profesionalnimi chefi kot med ljubiteljskimi kuharji.

V letih od 2009 do 2013 je nase in na svoje delo opozoril na številnih razstavah nožev po Japonski (Seki, Sakura in Matsumoto Knife Show), nato sta bili o njem objavljeni reportaži v specializiranih revijah (Knife Magazine in lovski reviji Kemonomichi).

Leta 2014 je po dvanajstih letih vajeništva ustanovil lastno kovačijo, ki se od drugih že na prvi pogled loči po tem, da je zasnovana natančno, organizirano, moderno. Vsaka stvar ima svoje mesto in na površinah se še ni nabralo za več desetletij saj in železnih ostružkov, ki so značilni za starejše delavnice. Odprtju lastnega, sodobnega podjetja so v prihodnjih letih sledila vabila na predstavitve kovanja in brušenja nožev po celem svetu, njegova podoba pa je krasila tudi številne naslovnice publikacij o nožih. 

Ljubezen do sodobnega oblikovanja in lepote se poleg osebnega videza kaže tudi v minimalizmu delavnice in hitrem avtomobilu ter – kar je najpomembneje – v izdelkih, ki se prodajajo pod prepoznavno blagovno znamko Kurosaki Knives. Njegovi noži so izjemno uravnoteženi, sloki, tanki in lahki. Dovršeno oblikovanje rezil, zaključenih s kapljičnimi odtisi, horizontalnimi črtami in drugimi grafičnimi elementi, so Kurosakijev zaščitni znak. Jasno je, da Kurosaki pri izdelavi noža enako vrednost pripisuje uporabnosti (nož je predvsem orodje) in estetiki končnega izdelka.

Je najmlajši kovač, ki mu je združenje Takefu Knife Village Association podelilo naziv Master Nokaji. Njegovi samozavestni gibi in način dela konkurirajo starejšim kolegom, s svojo energijo in neustrašno željo po inovacijah pa navdihuje mlajše generacije kovačev. 

 

Kratek intervju z mojstrom Yujem Kurosakijem:

Predstavite se.
Sem Yu Kurosaki, kovač nožev, star sem 40 let. Kot kovač delam že od svojega 22 leta, učil me je mojster Hiroshi Kato … 

Najljubši nož?
Najljubši nož … težko se opredelim. Karkoli iz jekla Aogami Super in Aogami 2.

poglej Yu Kurosaki kolekcijo nožev

← Starejše objave Novejše objave →