Japonski kovači: TAKESHI SAJI

Takeshi Saji je odraščal v kovaški družini in dneve preživljal v delavnici, kjer je opazoval kako oče, tako kot njegov oče pred njim, z občutkom in trdim delom kos jekla spremeni v izjemen rokodelski izdelek – nož.  Zvečer je s svojimi vrstniki (bodočimi kovači Kato-sanom, Kitaoka-sanom in drugimi) obiskoval kovaško šolo, kjer je pridobival teoretično znanje o kovanju in metalurgiji. Od otroštva je torej vedel, da bo tudi on nekoč kovač in danes, v svojem osmem desetletju, niti malo ne obžaluje svoje odločitve.

Takeshi Saji (1948) je en izmed najbolj priznanih kovaških mojstrov iz Japonske. Leta 1992 je bil nagrajen s prestižnim nazivom "Traditional Master Craftsman" (mojster tradicionalne obrti), ki ga na Japonskem dobijo le najboljši obrtniki. Je tretja generacija kovačev, njegova delavnica se nahaja v Takefu Knife Village v Echizenu, kjer nože kuje skupaj z dvema vajencema. V času usihanja povpraševanja po ročno izdelanih kovaških izdelkih, je Saji našel nišo v izdelovanju vrhunskih lovskih nožev, ki so se prodajali tako na Japonskem kot v tujini. Za piko na i je poleg izbranega lesa pri izdelavi ročajev uporabljal tudi živalske rogove in s časom postal vodilni strokovnjak za ročaje zahodnega tipa v regiji. Pri njem je svoje znanje dopolnjeval tudi Yu Kurosaki in ostali mojstri iz Takefu kooperative. 

Kasneje so ročno izdelani kuhinjski noži ponovno začeli pridobivati na popularnosti. Večno prilagodljiv in pripravljen na spremembe, se je Saji-san preusmeril v izdelavo kuhinjskih nožev leta 2007. Pri prvih kosih je bilo zaslediti nekaj robustnosti zaradi izkušenj z izdelavo lovskih nožev, vendar so danes njegovi noži eni najbolj iskanih po celem svetu, predvsem med zbiralci in resnimi poznavalci. Kot kovač kuhinjskih rezil je izjemno napredoval in glede na število objav v specializiranih revijah ter povečanem povpraševanju po njegovih nožih, ne kaže, da bi mu kmalu zmanjkalo dela.

Kupcem je zanimiv predvsem zaradi večne pripravljenosti eksperimentiranja z novimi oblikami in materiali ter razvoja izvirnih tehnologij. Ne boji se izzivov in najraje uporablja za obdelavo zahtevna jekla, kot so VG-10, R2, Shirogami, Aogami Super. Še posebej so iskani njegovi Rainbow Damascus noži, pri katerih gre za posebno vrsto laminacije, ki jo je Saji razvil prvi – rezilo je izdelano iz slojev nerjavečega jekla z izmenjaje dodanimi sloji brona, bakra in medenine ter z unikatnim suminagashi vzorcem izstopa med drugimi damask noži.

poglej kolekcijo Saji nožev

Image 1 Image 2 Image 1 Image 2 Image 1 Image 2 Image 2Zgornje slike so nastale med našim obiskom v kovačiji, ki se nahaja v Takefu knife village v Echizenu na Japonskem. Fotograf Mitja Kobal. 👆

Slovarček:

Suminagashi: (»floating ink«) je termin, ki označuje marmoriran vzorec in se prvič pojavi na Japonskem v 12. stoletju

Takefu Knife Village: kooperativa manjših kovačev iz mesta Echizen na Japonskem od koder prihaja veliko kovaškuh mojstrov

← Starejše objave Novejše objave →