Japonski kovači: YOSHIDA HAMONO

 Yoshida Hamono je družinsko podjetje s tradicijo in dolgo zgodovino obdelovanja jekel, med drugim tudi samurajskih katan. V zadnjem času so tradicionalna kovaška znanja prenesli na obdelavo modernih in redkih prašnih jekel - njihovo najljubše jeklo je ZDP-189, po katerem so znani po celem svetu.

Kovačija Yoshida Hamono se nahaja v majhnem mestu Saga na jugu Japonske. Področje je zelo ruralno in kovačija poleg nožev izdeluje tudi ročno kovana kmetijska orodja. V želji po tehnološkem napredku se del kovačije usmerja predvsem v kovanje kuhinjskih nožev iz jekel kot so VG-10, ZA-18, Ginsan in prej omenjeno ZDP-189, ki je njihovo prepoznavno jeklo.

Zgodovina Yoshida Hamono kovačije se začne pri Seiji Yoshida, ki je pred drugo svetovno vojno začel kovati kot vajenec pri prestižnem mojstru kovanja japosnkih mečev – Hideyoshi Mutu. Kasneje se je kovanja učil tudi pri Kensaku Motomuri, izdelovalcev vojaških mečev za japonsko vojsko. Leta 1943 je Seiji prejel častno priznanje za novega kovača na priznani razstavi japonskim mečev (Japanese Sword Exhibition), kar mu je dalo še dodatno motivacijo za napredek in učenje. Kmalu je ustanovil svoje podjetje Yoshida Knife Factory, ki je bilo najboljše na otoku Kyushu in je osnova za današnjo Yoshida Knife Co., Ltd kovačijo. Seiji je s preučevanjem tradicionalnih kovaških veščin in poglabljanjem v teorijo tehnik kovanja in obdelave materialov postavil temelje za današnje raziskovanje in izdelave nožev iz ZDP-189 jekla.

Jeklo ZDP-189 je prašno jeklo in znano po tem, da ga je težko obdelovati, hkrati pa zahteva poseben postopek toplotne obdelave. Zaradi tega je izdelava takega noža kompleksna in draga in se je loti malo kovačij. Njegova glavna prednost je, da ga je mogoče kaliti do zelo visoke stopnje HRC (do 67), zaradi česar bo rezilo ostalo ostro izjemno dolgo, nož iz tega jekla pa bo tako prva izbira tako profesionalnim kuharjem s hektičnim delovnim časom, kot tudi domačim kuharskim mojstrom. Zaradi vsega naštetega so noži izdelani iz prašnih jekel izredno redki, eksaktno izdelani pa crème de la crème kuhinjske opreme.

ZDP-189 se proizvaja v jeklarni Hitachi, izdelovalci nožev iz tega jekla pa so se soočali z neprestani izzivi, učenjem iz napak in številni ponovni poizkusi. Skozi leta so zato pri Yoshida Hamono razvili inovativne tehnike in postopke ter izpopolnili obdelavo tega zahtevnega jekla, da so ZDP-189 noži postali to kar so danes – sinonim za najvišjo kvaliteto, izjemno ostrino in neverjetno trdoto.

Yoshido smo obiskali že nekajkrat in vsakič se naučimo kaj novega o proizvodnji in obdelavi kuhinjskih nožev, zato smo z njimi poglobili odnos in skupaj oblikovali naš prvi nož, ZDP-189 Bunko Black. Bunka Black je to kar smo dolgo iskali: tradicionalni, ročno kovan japonski nož, odporen na rjo in z ostrino, ki ne popušča težkim delovnim nalogam profesionalnih in ljubiteljskih kuharjev.

Naša kolekcija Yoshidinih nožev se vsako leto poveča za par zanimivih kosov. 

poglej Yoshida Hamono nože

Image 1Image 1 Image 2 Image 1

Naše obiske je v obliki foto zgodbe zabeležil Mitja Kobal.

← Starejše objave Novejše objave →