Japonski kovači: SHIGEKI TANAKA

Shigeki Tanaka spada med mlajšo generacijo japonskih kovačev. Znan je po dobrih jeklih in tradicionalnem japonskem kovanju (t.i. “free forging” metodi). Njegovi noži so od rezila do ročaja ročno izdelani v njegovi kovačiji v mestu Miki na Japonskem. 

Gre za veščega obrtnika, ki se lahko pohvali s kreativnim oblikovanjem in neverjetnim mojstrstvom. Znan je predvsem po obdelavi klasičnih japonskih jekel z damaskom, zaradi odličnih veščin kovanja in radikalnih posegov v tradicionalne oblike, pa je en izmed najbolj prepoznavnih japonskih kovačev.

Njegova kovaška pot se je začela v mestu Takefu (sedanje mesto Echizen v prefekturi Fukui), kjer so hitro prepoznali njegov talent za obdelavo materialov in smisel za oblikovanje. Po treh letih usposabljanja se je leta 1999 pridružil družinski tovarni v mestu Miki in začel izdelovati kuhinjske nože.

Tanaka je četrta generacija kovačev. Njegova družina je v kovaški obrti že vse od obdobja Meiji, vendar so bili specializirani za izdelavo srpov. Ko se je povpraševanje po srpih začelo postopoma zmanjševati, se je kovačija Tanaka postopoma preusmerjala na izdelavo nožev. Po smrti očeta je Shigeki zelo mlad prevzel vodenje kovačije in proizvodnjo v celoti posvetil izdelavi ročno kovanih kuhinjskih nožev in se hitro povzpel v sam vrh japonskih kovačev. Znanje, ki se je v njegovi družini prenašalo iz generacije v generacijo, je nadgradil s svojo izjemno nadarjenostjo in ostrim očesom za detajle. V svoji kovačiji ima sedaj zaposlene štiri mojstre in njegovi noži so prepoznani povsod po svetu.

Naša kolekcija Tanakiih mojstrovin obsega Santoku Blue Steel 2 s 17 plastnim damask vzorcem – po ostrini in kvaliteti sega v sam vrh naših najljubših nožev, izpostaviti moramo tudi njegove Silver Steel enostransko brušene nože, ki so namenjeni resnim sushi mojstrom, ne moremo pa mimo Blue Steel 2 debe – čudovit, zbirateljski kos!

poglej kolekcijo Tanaka nožev

Zgornje slike so nastale med našim obiskom v kovačiji, ki se nahaja v okolici mesta Miki. Fotograf Mitja Kobal. 👆

 

Novejše objave →