NOŽ SANTOKU

Odkrijte nož treh vrlin in zakaj je nenadomestljivo orodje v vsaki kuhinji!

Kaj je nož santoku

Noži santoku so najpogosteje uporabljeni noži v japonskih domačih kuhinjah, v zadnjih letih pa so osvojili tudi preostali svet in prodrli v profesionalna delovna okolja. Kar ni naključje, saj so odlična, vsestranska rezila, ki se lahko uporabljajo za različne rezalne naloge. Santoku glede na svojo velikost uvrščamo med manjše petty nože za drobno delo in daljša gyuto in slicer rezila. S svojo dolžino in širino ponuja najboljše iz vseh svetov in predstavljajo enkraten vstop v svet japonskih kuhinjskih nožev.

Odkrij Santoku nože

večnamenski kuhinjski nož

OBLIKA IN VELIKOST NOŽA SANTOKU

Santoku je primeren za raznolike uporabnike, saj se razpon dolžin razteza od 150 mm do 180 mm. S tem zapolnjuje vrzel med manjšimi noži za obrezovanje ter večjimi, vsestranskimi kuhinjskimi noži in noži za razrez mesa

V primerjavi s povprečnim zahodnim kuhinjskim nožem se nož santoku ponaša z bolj ravnim trebuhom in širšim profilom. V praksi to pomeni prednost pri pripravi zelenjave, kjer se običajno uporablja tehnika sekljanja naprej in navzdol na deski za rezanje. Širok profil rezila se rahlo ukrivlja proti konici, kar daje značilno obliko santoku konice, imenovane tudi sheepsfoot. Za to obliko je značilna navzdol zaobljena konica rezila, ki je idealna za natančno delo in kompleksne reze, hkrati pa omogoča ohranjati raven trebuh rezila.

TRIJE RAZLIČNI DELI NOŽA SANTOKU

Rezilo noža je razdeljeno na tri različne dele, s čimer santoku resnično pokaže svojo vsestranskost pri vsakem rezu.

KONICA, oblikovana za zapleteno delo, omogoča natančnost in spretnost pri rezanju, rezanju na rezine in drobnem sekljanju.

➝ Izjemna ostrina REZALNEGA ROBA omogoča izvajanje širokega spektra rezalnih nalog in se brez velikega vnosa sile nežno in natančno prebija skozi različne sestavine.

➝ Na koncu rezila močna PETA prevzame osrednjo vlogo pri obvladovanju težjih nalog.

NOŽ TREH VRLIN

KAJ POMENI SANTOKU?

Ali ste vedeli, da beseda santoku 三徳包丁 v japonščini pomeni "nož treh vrlin"? Jasnega soglasja o tem, katere so te vrline, ni.

Beseda san pomeni "tri".

Nekateri menijo, da so prednosti noža v tem, da je z njim mogoče obdelati tri vrste živil: zelenjavo, ribe in meso. 

Druga razlaga pravi, da se število "tri" nanaša na tri različne dele noža – na konico, rezalni rob in peto noža, ki so primerni za različne rezalne naloge. 

Po tretji teoriji so tri vrline noža santoku različne rezalne tehnike: rezanje na tanke rezine, drobno sekljanje in rezanje.

Priprava zelenjave je pri santoku nožu sicer v ospredju, vendar je vsestranskost noža vidna tudi pri pripravi drugih sestavin. Santoku morda manjka dodatna dolžina, vendar to uspešno nadomešča s svojo okretnostjo in natančnostjo.

SANTOKU: "SAN" POMENI "TRI"

NOŽ TREH VRLIN

→ 3 sestavine: meso, ribe, zelenjava

→ 3 naloge: rezanje na tanke rezine, drobno sekljanje in rezanje

→ 3 različni deli noža: konica, rezalni rob, peta

RAZLIKA MED WA IN YO ROČAJI

ROČAJI

Santoku noži imajo raznovrstne ročaje, ki rezilu dodajo svojevrsten izgled. Lahko izbirate med dvema vrstama: 'wa' in 'yo'

Tradicionalno je santoku nož opremljen z ovalnim japonskim ‘wa’ lesenim ročajem, ki je izdelan iz magnolije, vendar so pogoste tudi druge vrste lesa, kot so palisander, oreh, wenge, češnja ali pakka. Japonski ročaji so lažji in zaradi materiala zagotavljajo zelo trden oprijem. Dodatna prednost je, da jih je zelo enostavno popravljati ali menjavati. Torej, če se obrabijo ali želite osvežiti videz noža, je zamenjava preprosta!

Za tiste, ki iščejo bolj domač občutek v roki, so priljubljena različica ročaji zahodnega tipa ‘yo’. Ti ročaji so trdnejši, saj so nekoliko težji in dobro uravnoteženi, vendar jih je težje zamenjati.

kako so narejeni Santoku noži: vpogled v proces izdelave rezila

Kako so izdelani noži santoku?

Japonski kovači za večjo trpežnost svojih nožev uporabljajo različne tehnike laminiranja. Laminiranje je postopek "vstavljanja" osnovne plasti visokoogljičnega jekla med plasti mehkejšega in zelo pogosto tudi korozijsko odpornejšega jekla. S tem se okrepi struktura rezila in izboljša njegova odpornost proti udarcem in drugim zunanjim dejavnikom, kot je rjavenje.

Santoku noži so običajno laminirani s san-mai (kar pomeni »tri plasti«) metodo, pri čemer je trda sredica noža obdana z vsaj dvema plastema mehkejšega jekla. Postopek lamiinacije je tudi del procesa, kjer imajo kovači veliko možnosti, da dodajo svoj osebni pečat končnemu videzu rezila.

Laminacija kovačem omogoča, da uporabljajo zapletene tehnike končne obdelave in ustvarijo kompleksne damaščanske vzorce ali zunanje plasti obdelajo v sijoč videz s poliranjem (migaki), medtem ko nekateri zunanje plasti pustijo neobdelane, kar ustvari surov, rustikalen videz z imenom kuro-uchi.

Določeni tipi končne obdelave imajo tudi funkcionalno uporabo, kot je na primer videz tsuchime.
Nekateri francoski / nemški noži imajo pogosto dodane vdolbinice (dimples), ki olajšajo rezanje, saj le-te z zračnimi žepki poskrbijo za manjše trenje med rezilom in živilom. Japonski kovači dosežejo podoben učinek z ročno izdelanim zaključkom, ki nastane s posebnimi nastavki na kladivih.

Santoku noži so dvostransko brušeni, z ravnim profilom (imenovanim tudi v-oblika), ki ga je mogoče izjemno ostro nabrusiti in zagotavlja odlično ravnovesje med lahkotnostjo rezanja in trdnostjo rezila. Nekateri santoku noži imajo lahko tudi konkaven profil, ki ga je mogoče nabrusiti še tanjše in zagotavlja še bolj fino in še bolj dolgotrajno ostrino.

PREBERITE VEČ O PROCESU IZDELAVE NOŽEV

UPORABA

Za kaj uporabljamo santoku nož?

➝ vsestranska priprava živil
➝ sekljanje
➝ rezanje zelenjave na kocke
➝ rezanje rib in mesa

Santoku je večnamenski kuhinjski nož, saj ga lahko uporabimo za večino rezalnih nalog. Zaradi širokega in ravnega rezila je nekoliko bolj poudarjena priprava zelenjave. Ljubitelji mesa bodo pri večjih kosih mesa pogrešali le malo dolžine – za takšne namene obstajajo tudi večje različice santoku rezila (čeprav zelo redke), katerih dolžina rezila doseže tudi 240 mm!

RAZIŠČITE NAŠO ZBIRKO REZIL SANTOKU

KAKŠNE SO PREDNOSTI SANTOKU NOŽEV?

Prednosti nožev santoku so njihova vsestranskost, učinkovitost in natančnost. Njegova velikost in oblika omogočata, da se uporablja za več različnih rezalnih tehnik, kar pomeni, da ga lahko uporabljamo kot osnovni nož, ki lahko sam po sebi izpolni večino rezalnih nalog.

NEGA NOŽEV

KAKO SKRBETI ZA NOŽ SANTOKU?

Visokokakovostni noži santoku so običajno izdelani iz visokoogljičnih jekel, ki so zelo trda, vendar hkrati tudi bolj krhka. To pomeni, da so manj odporni na grobo uporabo in se lahko poškodujejo, če jih ne uporabljate z ustrezno skrbnostjo in pravilno tehniko. Da bi se temu izognili, je potrebno slediti osnovnim navodilom za nego japonskih rezil:

✔ Ročno umivanje s toplo vodo in sušenje s suho krpo. 
✔ Za brušenje se uporabljajo vodobrusni kamni, ravnalne palice pa za sprotno popravljanje ostrine.
✔ Rezilo naj bo med shranjevanjem vedno zaščiteno, da ne pride v stik z drugimi kuhinjskimi pripomočki.
✔ Uporaba lesene, plastične ali gumijaste kuhinjske deske.

RAZIŠČITE NAŠ VODNIK ZA VZDRŽEVANJE

BRUŠENJE SANTOKU NOŽA

Kot pri katerem koli nožu, bo tudi santoku sčasoma izgubil ostrino.

Vendar vas izguba ostrine pri santoku rezilih ne sme prestrašiti, saj je zaradi ravnega trebuha rezila brušenje zelo enostavno. S pravimi brusnimi kamni in z malo vaje boste v nekaj minutah dosegli prvotno ostrino rezila!

Če pa niste navdušeni nad brušenjem nožev, ne skrbite – naši izkušeni brusilci lahko to nalogo opravijo namesto vas. Priporočamo, da nož prinesete k nam na brušenje ali pa uporabite našo storitev pošiljanja nožev na brušenje, imenovano KnifeSOS.

KNIFESOS: Življenje je prekratko za tope nože!

uporaba

Komu je nož santoku namenjen?

Zaradi uporabniku prijazno oblikovanega rezila in izjemne vsestranskosti je nož santoku odlična izbira tako za profesionalne kot tudi za domače kuharje. Njegova priljubljenost je še posebej očitna med tistimi, ki se navdušujejo nad azijskimi kulinaričnimi tehnikami in jedmi, ki zahtevajo ogromno drobnega sekljanja zelenjave. Vendar pa je ta oblika široko razširjena tudi v zahodnih kuhinjah, kar priča o njeni praktičnosti in učinkovitosti.

Krajša dolžina noža santoku je idealna izbira za manjše sodobne kuhinjske površine, na katere ni mogoče namestiti večjih rezalnih desk, nujno potrebnih za uporabo daljših nožev. Lahkotnost noža santoku je primerna za tiste z manjšimi rokami in začetnike v kuhinji, ki se morda ne počutijo povsem samozavestno pri uporabi daljših rezil. Njegova obvladljiva dolžina zagotavlja udobje in nadzor ter odlično ravnovesje med rezilom in ročajem.

Če želite izbrati katerega izmed naših santoku rezil, si oglejte kolekcijo nožev santoku ali izpolnite kratek kviz in preverite, če vam morda bolj ustreza kakšna druga oblika rezila!

Rešite kviz in ugotovite, kateri nož je pravi za vas!

v dvoje je lepše!

Ali poleg noža Santoku potrebujem še kakšne druge nože?

Nož santoku doseže svoj polni potencial v kombinaciji z malim petty nožem. Medtem ko je nož santoku odličen pri opravljanju najrazličnejših nalog rezanja in sekljanja na kuhinjski deski, je petty nož v pomoč, ko je potrebno bolj prefinjeno in natančno delo. Ti manjši noži, znani tudi kot noži za obrezovanje, se brez težav lotijo zapletenih nalog, kot sta lupljenje in priprava sadja.

Ne glede na to, ali ste izkušeni kulinarični navdušenec ali šele začenjate svojo pot v svet kuhanja, je ta močan dvojček obvezen del vsake dobro opremljene kuhinje.

Raziščite naše sete nožev, ki združujejo noža santoku in petty, s čimer boste imeli na dosegu roke vedno pravo opremo za vse kulinarične izzive, ki vas čakajo.

Poglej sete nožev [santoku + petty]

Odkrijte našo zbirko japonskih nožev Santoku

Če iščete zanesljiv in vsestranski nož, ki bo brez težav opravljal različne naloge rezanja, je nož Santoku odlična naložba, saj je utelešenje vrhunske izdelave in natančnosti tradicionalne japonske kovaške obrti. Santoku je še posebej priljubljen pri kuharskih novincih, ki bodo znali ceniti občutek uravnoteženosti in udoben oprijem, ki jim omogočata hitro uvajanje v japonske nože in rezalne tehnike. Santoku pa uporabljajo tudi profesionalni kuharji, ki ga imajo pripravljenega za hitro in natančno sekljanje sestavin.

Kolekcija santoku nožev

Se želite še bolj podrobno poglobiti v svet japonskih nožev?

→ Oglejte si naš blog o nožih, kovačih in brušenju

TU SMO ZA VAS: NAKUPOVANJE PRI OSTERROB

MADE IN JAPAN

Izbor najboljših japonskih kuhinjskih nožev, pripomočkov za brušenje in dodatkov za pripravo hrane.

HITRA DOSTAVA

Dostava z GLS v 1-2 delovnih dneh. Brezplačna dostava za nakupe nad 100 €.

POMOČ PRI NAKUPU

Pišite na info@osterrob.si ali pokličite 031633125 za pomoč pri nakupu!

SERVIS BRUŠENJA

Hitri servis brušenja vseh vrst rezil - tudi po pošti!