Navodila za uporabo japonskih nožev

Japonski noži so posebni - narejeni so iz posebnih japonskih jekel in s posebno metodo laminacije oziroma spajanja jekla pri konstrukciji rezila.

Japonska jekla so veliko trša in imajo nekoliko drugačno kemijsko strukturo od zahodnih jekel, predvsem manjša vsebnost kroma jim omogoča višjo trdoto in daljšo obstojnost ostrine. Optimalno zakaljeno rezilo nam namreč da finozrnato strukturo jekla, ki je pogoj za fino in dolgotrajno ostrino rezila.

Drugačna kemijska struktura pa ta rezila dela tudi bolj občutljiva - na korozijo, lom in migracijo kemijskih elementov. Zato je potrebno z japonskimi rezili pravilno rokovati in dosledno upoštevati spodnja navodila za uporabo. Samo tako boste lahko preprečili migracijo kemijskih elementov, korozijo in poškodbe na rezilu, predvsem pa vaš nož ohranili v najboljši in najbolj ostri formi.


NAVODILA ZA UPORABO

 “Kupili ste nož. Kaj pa zdaj?”

 

Brušenje

Če želite, da vaš nož ohranja ostrino, vam priporočamo, da ga enkrat do dvakrat mesečno nabrusite z vodobrusnim kamnom.

Za podroben opis korakov postopka brušenja obiščite https://osterrob.si/collections/brusenje

 

Navodila za uporabo

Pred prvo uporabo skrbno preberite navodila in ravnajte v skladu z njimi.

V primeru, da ugotovite kakršnokoli poškodbo, takoj kontaktirajte prodajalca ali nas (info@osterrob.si).

Priprava na prvo uporabo

  • Pred prvo uporabo nož umijte z mehko gobico in tekočim detergentom za ročno pranje ter ga dobro izperite. Nož obrišite s suho krpo in ga dobro osušite.
  • Priporočamo, da nož pustite na zraku vsaj 24 ur, da se na rezilu razvije patina. Ta bo na rezilih iz nerjavečega in pol-nerjavečega jekla skoraj nevidna, površina rezil iz visokoogljičnega jekla pa bo potemnela. Patina bo rezilo obvarovala pred škodljivimi zunanjimi dejavniki (npr. kislinami), obenem pa bo preprečila migracije med jeklom in živili.

 

Varnostna opozorila

  • Pri uporabi in shranjevanju noža bodite previdni, saj je rezilo zelo ostro!
  • Ne uporabljajte noža, če je ta zlomljen ali poškodovan!
  • Med pranjem rezila bodite še posebej previdni.
  • Nož ne sodi v pomivalni stroj.
  • Nož shranjujte izven dosega otrok! Ti lahko uporabljajo nož izključno pod nadzorom odrasle osebe.
  • Rezila ne zvijajte! To lahko povzroči razpoke, krušenje ali zlom rezila.
  • Za rezanje zelo trdih živil, kot so ribje kosti ali lupinarji, uporabite nož z debelim rezilom, kot je deba.
  • Pred rezanjem zamrznjene hrane le to odtajajte, še boljše pa je, če uporabite nož, izdelan posebej za rezanje zamrznjene hrane.
  • Ko je rezilo zapičeno v trdo zelenjavo (npr. bučo), ga ne zvijajte! Rezilo enostavno izvlecite ven ter poskusite znova. Segrevanje hrane v mikrovalovni pečici lahko hrano zmehča in vam rezanje olajša.
  • Rezila ne uporabljajte za rezanje sira, saj njegova mastna in gosta struktura povečuje trenje in zahteva večji pritisk na rezilo, kar lahko ob stiku z rezalno desko vodi v poškodbo rezila in slabšo ostrino.
  • Kruh režite z nazobčanimi noži (pankiri), saj lahko rezanje skozi trdo skorjo povzroči poškodbe na gladkem rezilu.
  • Rezila ne uporabljajte na trdih materialih, kot sta kovina in kamen!
  • Rezila ne uporabljajte za odpiranje pločevink ali zamaškov za steklenice!
  • Rezila ne izpostavljajte visokim temperaturam! To lahko povzroči opekline in deformacije jekla. Zaradi potencialne korozije, izgube ostrine in migracije kemijskih elementov odsvetujemo rezanje živil segretih nad 40 stopinj.

 

Vzdrževanje in shranjevanje

  • Nož redno brišite s čisto krpo, tudi med rabo.
  • Noža ne puščajte mokrega, v umivalniku ali potopljenega v vodo. To lahko namreč povzroči rjavenje in korozijo rezila.
  • Nož po vsaki rabi ročno operite z mlačno vodo, mehko gobico in tekočim detergentom za ročno pranje. Dobro ga izperite in temeljito obrišite do suhega.
  • Umivanje noža z abrazivnimi sredstvi, kot sta krtača za čiščenje ali žična goba, lahko poškoduje površino rezila.
  • Za pranje in sušenje noža ne uporabljajte pomivalnega ali sušilnega stroja. Pomivalno sredstvo in temperaturne spremembe lahko povzročijo rjavenje.
  • Noža ne shranjujte v vlažnem prostoru, saj lahko zarjavi. Tudi sol in kislina lahko povzročita rjavenje in razbarvanje, zato po rezanju takšnih živil preverite, da ste nož res dobro oprali. Rezanje zelo kislih živil (npr. limon) odsvetujemo. Če je stik s kislino dolgotrajen, lahko rja na rezilu zmanjša ostrino noža ter poveča možnost migracije kemijskih elementov (npr. v vašo limonado 😅). Pri rezanju manj kislih živil, kot so čebula in paradižnik, pa je pomembno, da je rezilo že razvilo patino, ki ga ščiti. Med uporabo ga redno brišite in splakujte z vodo.
  • Nož lahko shranjujete zavit v papir, saj ta vpija vlago in ga ščiti.
  • Hrane na deski za rezanje ne strgajte s samim rezilom, ampak njegovo hrbtno stranjo.
  • Za ohranjanje optimalne ostrine rezila je priporočljivo brušenje enkrat ali dvakrat mesečno. Nožev in rezalnikov z nazobčanimi rezili ni mogoče ponovno dobro nabrusiti.
  • Rezilo občasno naoljite z oljem za vzdrževanje nožev (najdete ga v naši trgovini) ali ga nežno namažite z navadnim rafiniranim sončničnim ali repičnim oljem.
  • V primeru, da rezilo začne rjaveti, rjo zdrgnite z gobo in odstranjevalnim sredstvom ali jo odbrusite z vodobrusnim kamnom.
  • Noža ne sušite v mikrovalovni ali navadni pečici.

Za bolj podrobna navodila o negi noža obiščite:

https://osterrob.si/blogs/nega-in-vzdrzevanje-nozev/vzdrzevanje-kuhinjskih-nozev 

 

Patina na rezilu noža

  • Čeprav so nekateri noži izdelani iz nerjavečega jekla, večina ni popolnoma odporna proti koroziji. Tudi rezila iz nerjavečega jekla lahko ob neustrezni negi zarjavijo.
  • Pozor! Če je nož izdelan iz visokoogljičnega jekla (Shirogami, Aogami itd.), se na njem razvije zaščitna plast - patina. To je normalen in pričakovan proces, zlasti ko je nož nov.
  • Noži iz visokoogljičnega jekla bodo zaradi majhne vsebnosti kroma (Cr) in visoke vsebnosti ogljika (C) na površini rezila razvili rji podobno plast. Vendar pa to ni rja ali znak okvare, temveč patina, zaščitna plast na rezilu, ki rezila ne poškoduje.
  • Noži iz visokoogljičnega jekla zahtevajo dodatno vzdrževanje proti rji. Pri tem je pomembno razlikovati med patino in rjo. Prva rezilo varuje, druga pa povzroča korozijo in propadanje materiala.

Patina = dobra

Rja = slaba

Rja je debelejša plast običajno rjavega železovega oksida z rdečkastim odtenkom, ki nastane zaradi reakcije železa in kisika ob prisotnosti vode ali vlage. Rja ne ščiti rezila, temveč pospešuje nadaljnjo korozijo na mestu, kjer je nastala.

Če na rezilu opazite rjo, jo takoj odstranite s sredstvom za odstranjevanje rje ali s polirnimi sredstvi.

Za več informacij o patini obiščite:

https://osterrob.si/blogs/nega-in-vzdrzevanje-nozev/patina

← Starejše objave