Spoznajte ekipo OsterRob in naše nože

In to je zgodba o naših najljubših nožih.

Za nekatere je bila to ljubezen na prvi pogled. Za druge je bilo potrebnega nekaj časa in praktičnega spoznavanja.

Spoznajte ekipo OsterRob in naše nože.

To smo mi! [-15 %]

LUKI

To je bila ljubezen na prvi dotik.
Popolnoma se mi prilega v roko in je oblikovana tako, da težko ugotovim, kje se začne ona in končam jaz. Povezana sva. V popolni temi je edina, ki bi jo prepoznal po obliki in temu kako jo čutim v roki.  
In jasno, govorimo o kosu jekla, toda na tem je napisano moje ime.

Tojiro Gyuto Atelier VG-10 White 240 mm

ana

Na začetku sem se bala dolžine rezila, zdaj pa je to nož, ki ga najpogosteje izberem za vse vrste opravil v kuhinji. Z njim sicer ne bi olupila jabolka, toda vse drugo je z njim otroška igra. Všeč so mi žive barve, zato sem, ko smo dobili vzorčno roza izdajo stabiliziranih ročajev iz javorjevega lesa, takoj naročila enega zase.

Custom Hokiyama Kiritsuke Ginsanko 210 mm

ŽIGA

Ta nož sem si izbral, ker je dovolj dolg, da lahko z njim režem svojo najljubšo hrano kot so steaki in brisket. Všeč mi je preprost, udoben in eleganten bel ročaj, ki udobno sede v roko tudi pri ‘pinch grip’ prijemu. Rezilo je zelo tanko in ker je iz VG-10 jekla se zelo hitro nabrusi, kar kot brusilec izjemno cenim. Všeč mi je še, da je rezilo ravno prav široko, da lahko z njim tudi kaj nasekljam, kakšno prilogo za k steaku na primer.

Mcusta Slicer Damascus D Classic 270 mm

INA

Mislim, da še nisem videla noža s toliko izjemnimi detajli, kot jih ima ta gyuto. Prefinjen ročaj zahodnega tipa pripoveduje o Sajijevih začetkih - dolga leta je namreč izdeloval lovske nože - več kot 70-letne kovaške izkušnje pa so vidne v zapletenem damaščanskem vzorcu rezila. Zaradi kombinacije plasti medenine, bakra in jekla je vsak kos edinstven in prava umetnina.

Saji Gyuto Wa Aogami #2 Rainbow Damascus 210 mm

LUCIJA

Kato Yuki Gyuto je nož, ki me je navdušil s svojim edinstvenim videzom: svetel ročaj z rdečim obročkom, valovita linija vzdolž rezila, nežen zaključek nashiji ... in tudi ime je zelo poetično - Yuki namreč pomeni sneg.

Kato Yuki Gyuto Shirogami #2 210 mm

URBAN

Pravijo, da svojega prvega nikoli ne pozabiš. 😉 ZDP-189 Santoku iz kovačije Yoshida Hamono je bil moj prvi japonski nož in merilo je bilo že na začetku postavljeno zelo visoko. Nož je lahek, oster in izjemno okreten. Čeprav se je moja zbirka nožev z leti razširila, je ZDP-189 Santoku še vedno eden mojih najljubših kosov.

ZDP-189 Santoku Black 180 mm

JON

Harukaze VG-1 Gyuto mi je padel v oči predvsem zaradi zrcalno poliranega rezila in nato obdržal moje zanimanje zaradi kovačeve izbire materiala rezila. WA ročaj izstopa zaradi dveh zelo kontrastnih vrst lesa. Nož je uravnotežen, kar omogočata tanko rezilo in lahek ročaj iz palisandra.

Harukaze Gyuto VG-1 210 mm [Palisander]

DAVID

Zakaj Tanakina Hakata bunka? Najprej zato, ker je rezilo drugačno in širše od njemu podobnih.
Oblika me spominja na nakiri s konico, zaradi česar blesti pri sekljanju zelenjave, zlahka pa se spopade tudi s filiranjem rib ali rezanjem mesa. Če bi (v nekem krutem, vzporednem svetu) moral do konca življenja imeti samo en nož, bi bil ta absolutni zmagovalec.
Pa tudi Tanaka s tem nožem samo potrjuje, zakaj je moj najljubši in še vedno eden najbolj perspektivnih japonskih kovačev.

Tanaka Hakata Bunka Ginsanko Nashiji 190 mm

SAMO

Ko si obkrožen s toliko (odličnimi) noži, je težko izbrati samo enega, a na koncu se vse da. Moja izbira je Kouhei-Shinmatsu ZDP-189 Bunka Silver. Kot ljubitelj prašnega jekla in WA ročajev je bil takoj precej visoko na seznamu, ko pa je k enačbi dodana še oblika bunke in ravno prava dolžina za večino domačih kuharskih opravil, je hitro dobil naziv mojega najljubšega noža.

Kouhei-Shinmatsu ZDP-189 Bunka Silver 200 mm

KARIN

Kumokage nakiri mi je bil najprej všeč zaradi svoje oblike. Ko sem prvič vstopila v trgovino, mi je takoj padel v oči - videti je bil zanimiv in drugačen. Lahek, temen japonski ročaj dopolnjuje rustikalno kuro-uchi in damaščansko obdelavo rezila ter me spominja na postopek izdelave.
Jeklo aogami s časom razvije čudovito modrikasto patino, ki daje rezilu značaj in ustvarja edinstveno povezavo med nožem in kuharjem. Še najbolj pa mi je všeč ime linije kumokage (jap. senca oblaka), saj je protislovno in poetično.

Kumokage Nakiri Aogami #2 Kuro-uchi Damascus 165 mm