Zgodba o motivu zmaja

Že dolgo nas navdušuje japonska kultura in v svetu priznane rokodelske veščine. Vse se je začelo z nakupom prvega japonskega noža, nadaljevalo z zbiranjem informacij o japonski tradiciji, tehnologiji ter materialih, ki so vključeni v izdelavo izjemnega kosa in opazovanjem najboljših kuharjev pri delu v kuhinji. Oblikovanje lastnega noža se nam je zdel logičen naslednji korak. Še vedno je ZDP-189 Bunka Black izjemen nož - prvi nastal po naši zamisli in ponos naše zbirke, vendar je bil čas za korak naprej. Naše sodelovanje z japonskimi kovači smo nadaljevali z razvojem noža Bunka Black Damascus in SG2 Bunka. 

Za obe rezili, ki sta luč sveta ugledali v kovačiji Suncraft v japonskem Seki-ju, mestu z dolgo tradicijo kovanja nožev, smo za varno shranjevanje v kuhinji (ali na poti) izdelali posebno Sayo (leseno nožnico), s katero smo želeli predstaviti povezavo med dvema zelo različnima državama, med idejo in izvedbo, napredkom in tradicijo.

Veliko stvari je skupnih Japonski in Sloveniji, kjer je sedež OstregaRoba. Ne samo, da sta obe na planetu Zemlja, obe se ponašata z jezikom, ki tujcem zapleta jezike, imata dolgo pričakovano življenjsko dobo, podobno naravno krajino (čeprav precej večja Japonska zajema več različnih klimatskih con), naklonjenost do nošenja copatov doma, raznoraznih festivalov in… zmajev.

Obstaja veliko legend v zvezi z ustanovitvijo Ljubljane, slovenske prestolnice in ni je bolj romantične (in s takim vplivom na videz in karakter mesta), kot je legenda o ljubljanskem zmaju. Da lahko razumemo, kako so se ta nevarna, ognje-bruhajoča, v luske odeta bitja vpletla v slovensko folkloro, moramo začeti z znanim grškim mitom o Jazonu in Argonavtih.

Jazon i zmaj

Med begom od flote kralja Kolhide (del ozemlja današnje Gruzije), na lovu za tatovi zlatega runa, je Jazon s kraljevo hčero Medeo in Argonavti (tako poimenovanimi zaradi nepotopljive ladje Argo, v kateri so pluli), namesto južno proti egejskem morju, zaplul v ustje reke Donave. Upajoč, da bodo tako našli pot do domače Grčije, so nadaljevali pot po reki Savi, in na koncu pripluli do izvira reke, ki ji danes rečemo Ljubljanica. Zaradi plitve vode so se bili prisiljeni izkrcati in se zaradi bližajoče se zime odločili, da si v neznanem okolju uredijo začasno naselbino in ob milejšem vremenu razstavljeno ladjo odnesejo do jadranskega morja.
Komaj so ušli eni nevarnosti, jim je pretila druga. Ne vedoč so se namreč znašli v lovišču zmaja. Močvirnata pokrajina ob jezeru je bila dom grozoviti barjanski pošasti, ki jo je Jazon, da bi zaščitil Medeo in svoje sopotnike, po junaškem boju ubil. Ob prihodu pomladi je večina Argonavtov nadaljevala pot proti jugu, peščica pa se jih je ustalila in zaživela z domačini. Če je verjeti legendi, gre za prve prebivalce Emone, naselbine, ki je kasneje postala mesto Ljubljana. 

Vsepovsod po mestu lahko najdemo stvari, ki nas spominjajo na zmaja – kot simbol Ljubljane kraljuje v mestnem grbu, zastavi, v zidanih bregovih Ljubljanice, kanalizacijskih pokrovih in je simbol lokalne športne ekipe. Turisti se tarejo na Zmajskem mostu; na vseh štirih vogalih ga varujejo grozeče skulpture zmaja – z razkritimi zobmi, razširjenimi krili in luskastimi repi, zavitimi okrog kamnitih podstavkov, na katerih se vzpenjajo nad okolico. Lokalna legenda pravi, da zmaji pomigajo z repi, ko most prečka devica.

Če se prestavimo na drugo stran sveta, v deželo vzhajajočega sonca – Japonsko, najdemo Kojiki (zbirka mitov, legend, pesmi in pripovedi o nastanki japonskega arhipelaga, napisana v zgodnjem 8. stoletju), ki vsebuje zgodbo o Yamata no Orochi (八岐大蛇 – ヤマタノオロチ), legendarnem osem-glavem in osem-repem japonskem zmaju.

Susanoo i Yamata no Orochi

Kojiki opisuje zgodbo o bogu grmenja Susanooju, ki je bil izgnan iz nebes in se na Zemlji znašel ob reki Hi ob vznožju Mount Torikama. Tam je srečal žalujočo družino zemeljskih bogov (kunitsukami) z Ashinazuchijem (足名椎) na čelu. Ta mu je pojasnil, da je njihov razlog za žalost strahovita pošast Yamata no Orochi, ki je družini požrla osem hčera in zdaj prihaja po zadnjo, Kushinada-hime (奇稲田姫). Susanoo je v zameno za njeno roko, najprej raziskal zmajeve slabosti, nato pa družini predstavil svoj načrt, kako ga premagati.
Svojo zaročenko je začasno spremenil v glavnik, si jo zataknil v lase, da bi bila ob njem med bojem, nato pa so z družino razporedili osem sodov sakeja za ograjo z osmimi vrati. Zmaj je zgrabil za vabo in vsako od svojih glav vtaknil skozi svoja vrata v ograji. Po popitem alkoholu je pošast omotično obležala, Susanoo pa ji je odsekal vseh osem glav in repov. Pri četrtem je v notranjosti odkril čudovit meč, ki ga je poimenoval Ame-no-Murakumo-no-Tsurugi in v znak kesanja za preteklo zamero podaril boginji sonca Amaterasu. Pravijo, da je bila na dan, ko je bil premagan Yamata no Orochi, reka Hi rdeča od krvi.       

Že stoletja so ljudje očarani nad zmaji – ti se pojavljajo v zgodbah in legendah, v popularni kulturi, kot simboli mest, športnih klubov in zdaj pri naših novih Bunkah. Ker gre za sodelovanje dveh držav, kjer je zmaj veličastno in mistično bitje in nerazdružljivo povezan z mitologijo, smo ga kot simbolični kulturni most med Slovenijo in Japonsko v obliki gravure vključili na nove zaščite za rezila.

saya Bunka Black Damascus

← Starejše objave Novejše objave →